STEFANOVIĆ: Ni pravosuđe nije pošteđeno od KORUPCIJE

Lokalne vesti - Sreda 19.10.2016 - 23:47

Podaci sa kojima raspolaže Viši sud, vezano za predmete korupcije, ne mogu dati pravu sliku o tom problemu, jer nema velikog broja optuženja, a samim tim nema ni sudskih odluka, kaže v.f. predsednika Višeg suda u Vranju Dragan Stefanović.

Stefanović: U Vranju šest predmmeta po ossnovu korupcije FOTO OK Radio Stefanović: U Vranju šest predmmeta po ossnovu korupcije FOTO OK Radio

Kako je korupcija hronična boljka koja nagriza celokupno tkivo našeg društva, logično je pretpostaviti da je prisutna i u pravosuđu.

Da li je tako i kako se predstavnici pravosudnih organa nose sa korupcijom u svojim slučajevima, kao i sa rizikom od korupcije u svojim redovima, razgovaramo sa vršiocem funkcije predsednika Višeg suda u Vranju, Draganom Stefanovićem.

OK RADIO: Ima li predmeta u Višem sudu koji se vode u vezi sa korupcijom i koliko su takvi predmeti česti?

STEFANOVIĆ: Problem korupcije je problem sa kojim se susreću sve zemlje na svetu, bez obzira na veličinu, društveno uređenje, ekonomsku moć i slično. Naravno, da se ovaj problem pojavljuje i u našoj zemlji, a samim tim i u pravosuđu.

Podaci sa kojima raspolaže Viši sud, vezano za predmete korupcije ne mogu dati pravu sliku o tom problemu, jer nema velikog broja optuženja, a samim tim nema ni sudskih odluka.

Tako na primer u periodu od 01. januara 2010. godine do danas  bilo je samo šest predmeta u radu, koji se odnose na koruptivna krivična dela (zloupotreba službenog položaja pet predmeta i primanje mita jedan predmet) dok nije bilo optuženja zbog drugih krivičnih dela sa koruptivnim elementima.

Koliko je rešenih takvih slučajeva i kakve su presude?

- Od ovog broja u toku 2016. godine, rešeno je šest predmeta, od kojih pet predmeta zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja iz člana 359. stav 3. KZ i jedan predmet zbog krivičnog dela primanje mita iz člana 367. stav 1. KZ.

Od ovog broja donete su tri pravnosnažno oslobođajuće presude i jedna koja nije pravnosnažna za krivično delo iz člana 359. stav 3. KZ. Doneta je i jedna osuđujuća presuda za isto delo, kada je izrečena kazna od dve godine zatvora, ali koja takođe nije pravnosnažna.

Osuđujuća presuda koja je doneta zbog krivičnog dela primanje mita iz člana 360. stav 1. KZ, kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci je pravnosnažna.

Da li su postojeće zakonska rešenja adekvatna i kolike su predviđene kazne za dela iz ove oblasti?

- Mislim da su zakonska rešenja dobra vezano konkretno za krivična dela korupcije, a da se sud, prilikom izricanja kazni za ova dela rukovodi najpre odredbama zakona koji regulišu visinu zaprećene kazne, kao i postojanje otežavajućih i olakšavajućih okolnosti.

Krivični zakon je predvideo raspon za navedena krivična dela od dve godine zatvora do 15 godina zatvora, tako da se u tom poprilično velikom rasponu, sud opredeljuje za onu kaznu za koju smatra da je adekvatna težini izvršenog krivičnog dela.

Koliko je teško dokazivanje korupcije u slučajevima koji se vode pred sudom?

- Teret dokazivanja izvršenja bilo kog krivičnog dela pada na tužioca, tako da od kvaliteta prethodnog postupka zavise i argumenti sa kojima će tužilac izaći pred sud.

Sud sudi na osnovu ustava, zakona i dokaza koji budu podneti. Iz ovoga se izvodi zaključak da od dobrog i kvalitetnog rada policije i tužilaštva zavisi i uspeh optuženja pred sudom.

Veliki broj oslobađajućih presuda od kojih je i većina pravnosnažna ukazuje da prethodni postupak nije dobro urađen, da nisu obezbeđeni jasni i nedvosmisleni dokazi da bi sud mogao da donese osuđujuću presudu.

Da li postoji korupcija u pravosuđu i kako joj stati na put?

- Kako je korupcija raspostranjena u svim državama sveta, tako je i rasprostranjena i u svim delovima društva.

Naša zemlja nije izuzetak i korupcija se pojavljuje u svim oblastima društva, gde naravno spada i pravosuđe, to znači da, nažalost, postoji korupcija i u pravosuđu.

Činjenica da su početkom septembra 2016. godine od strane policije u jednom gradu Srbije privedena i zadržana lica koja su obavljala visoke pravosudne funkcije počev od predsednika Višeg suda, zatim predsednika Osnovnog suda i sudije tog suda upravo zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična dela sa koruptivnim elementima, dovoljno ukazuje da ni pravosuđe nije pošteđeno od ovoga.

Šta bi trebalo učiniti da više slučajeva korupcije dobije sudski epilog?

- Jedinstveni je zaključak da se korupcija ne može iskoreniti ali država mora učiniti sve da se ona svede na zanemarljiv nivo.

Naravno da je to mnogo lakše reći nego učiniti, jer, nažalost svi dosadašnji napori države nisu dali zadovoljavajuće rezultate. To je konstatovano i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za prošlu godinu.

Doprinos nas koji radimo u pravosuđu može biti u tome da savesno i odgovorno radimo i da pojedinačni slučajevi, koji se nažalost dešavaju, ne treba da obezvrede rad i zalaganje ogromne većine zaposlenih u pravosuđu.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: