Svi za borbu protiv trgovine ljudima

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.05.2013 - 14:33

Mreža za podršku žrtvama i prevenciju trgovine ljudima, formirana je i u Vranju.

sa skupa sa skupa

 

Mreža je nastala u okviru projekta „Lokalne zajednice“  u borbi protiv trgovine ljudima koju zajednički sprovode NVO Atina i i Novosadski humanitarni centar. 
 
Na skupu koji je u ponedeljak organizovan u Skupštini grada Vranja učestvovali su predstavnici višeg javnog tužilaštva, PU Vranje i ostalih institucija koje mogu doći u dodir sa žrtvama trgovine ljudima. 
 
Čitav projekat podržale su Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom, EU i nemačka Vladina kancelarija za razvojnu saradnju.  
 
Jelena Krnjak iz NVO Atina kaže da je mreža nastala iz potrebe grada Vranja i celog Pčinjskog okruga, a njen cilj je efikasnija zaštita i prevencija trgovine ljudima.
 
-NVO Atina već deset godina unazad sarađuje sa PU Vranje koja se bavi suzbijanjem ovog problema. PU Vranje u Srbiji ima najbolje rezultate na ovom polju. Prošle godine je identifikovan najveći broj žrtava u našoj zemlji, upravo u Vranju – objašnjava Krnjak.
 
Ona kaže da je ideja o formiranju ove mreže nastala kako bi se umrežili najrelevantniji akteri koji se bave ovom problematikom i pokušali da poboljšaju kvalitet života osoba koje su identifikovane kao žrtve trgovine ljudima. 
 
Statistike pokazuju da je u prošloj  godini u Srbiji identifikovano 70 žrtava trgovine ljudima i devet potencijalnih žrtava trafikinga.
 
- Najveći slučaj zabeležen u Srbiji je slučaj koji se desio u Čečeniji. Radi se o radnoj eksploataciji građevinskih radnika, a većina osoba koje su trafikovane u tom slučaju dolaze iz Pčinjskog okruga – otkriva Krnjak.  
 
U najvećem broju identifikovanih slučajeva trgovine ljudima radi se o deci koja čine preko 50 odsto žrtava trafikinga. 
 
Statistike pokazuju da najveći broj žrtava nisu više žrtve seksualne eksploatacije već se sada u velikom broju identifikuju žrtve radne eksploatacije. 
 
Mreža će se baviti direktnom podrškom i pomoći identifikovanim  žrtvama trgovine ljudima i potencijalnim žrtvama. Sa druge strane baviće se prevencijom trafikinga. 
 
Učesnici skupa najavili su i lobiranje za kreiranje jedne odvojene budžetske linije na lokalu, namenjene isključivo žrtvama trgovine ljudima u Pčinjskom okrugu.
 
OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: