Uređenje Pribojčićeve kuće: U punom sjaju i funkciji NAKON PANDEMIJE

Lokalne vesti - Četvrtak 10.12.2020 - 13:43

U Pribojčićevoj kući u Vranju, u toku su radovi na sanaciji, koja je pod ingerencijom vranjskog Narodnog muzeja.

Kuća čuvenog trgovca Dobrija Pribojčića FOTO: D. Ristić/OK Radio Kuća čuvenog trgovca Dobrija Pribojčića FOTO: D. Ristić/OK Radio
U objektu i dvorištu obavljaju se molersko–farbarski radovi, uređuju se fasada, ulazna kapija i ogradni zid, a u samoj zgradi obavlja se krečenje, kao i farbanje drvenih konstrukcija i stolarije
 
Takođe, planirano je i uređenje enterijera kuće, a za ovu namenu Grad Vranje izdvojio je 165 hiljada dinara
 
Prema rečima direktora Narodnog muzeja Vranje Saše Stamenkovića, Pribojčićeva kuća je trebalo već da bude aktivna kao multifunkcionalni objekat za kulturna dešavanja, ali je pandemija virusa korona odložila ovaj plan.
 
- Planirano je da to bude višenamenska scena za kulturna dešavanja koja bi naročito bila aktivna u letnjim mesecima.
 
Nadamo se da će do idućeg leta situacija sa pandemijom biti pod kontrolom i da ćemo moći da bez problema organizujemo kulturna dešavanja u ovom atraktivnom prostoru - kaže Stamenković.
 
Trebalo je da u hodu bude urađena kompletna rekonstrukcija, kako bi kuća postala dom Centra za očuvanje gradske vranjske pesme.
 
U skladu sa akcionim planom UNESCO Mreže kreativnih gradova, u čije članstvo je uvršteno i Vranje, u Pribojčićevoj kući bi trebalo da budu organizovani Festival „Vranjska gradska pesma“ i Manifestacija „Maj mesec muzike“.
 
U prethodnom periodu, Pribojčićeva kuća, u neposrednom susedstvu Muzej-kuće Bore Stankovića, bila je sedište Književne zajednice "Borisav STanković".
 
Nakon višegodišnjeg sporenja između Zajednice i lokalne samouprave, Pribojčićeva kuća je sudskom odlukom dodeljena na korišćenje Gradu Vranju.
 
Književna zajednica je izvršnom sudskom odlukom prinudno iseljena iz ovog objekta, bez pravog plana oko čuvanja dokumentacije i kulturnih artefakata koje je sakupljano dugi niz godina.
 
Ideja je da Pribojčićeva i rodna kuća Borisava Stankovića budu povezane u jednu ambijentalnu kulturno-istorijsku celinu.
 
Kuća poznatog vranjskog trgovca Dobrivoja Pribojčića s kraja 18. veka, građena je u orijentalno-balkanskom stilu, ima prostrano dvorište, kaldrmu, stari bunar, dud.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: