UŽINE sa ukusom KORUPCIJE

Lokalne vesti - Sreda 09.11.2016 - 23:29

Većina osnovnih škola u Vranju nema svoju kuhinju u kojoj bi se deci pripremala hrana, pa tako deca užinu dobijaju od lokalnih pekara koje prođu na tenderu.

Samo dve škole u Vranju imaju svoje kuhinje FOTO: PupilsLunchsProfimedia. Samo dve škole u Vranju imaju svoje kuhinje FOTO: PupilsLunchsProfimedia.

Izuzetak su O.Š. ,,Vuk Karadžić” i O.Š. ,,Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji, koje imaju svoje kuhinje.

Savet roditelja odlučuje o tome koju ponudu privatnih pekara će škola da prihvati, pa takve situacije ostavljaju prostora za sumnju na korupciju prilikom odlučivanja koji od tri ponuđača će proći.

Savet roditelja škole za osnovno i srednje obrazovanje odraslih ,,Vule Antić” u poslednje dve godine donosio je odluku da nema organizovane nabavke užina za decu, kaže direktor ove ustanove Nebojša Cvetković.

Mi već drugu godinu za redom  nemamo užinu, jer je tako izglasano, i to najviše iz razloga što su roditelji mnoge dece korisnici socijalne pomoći i  nisu u mogućnosti da plaćaju.

Probali smo da iz nekih donacija obezbedimo uplatu za nabavku užine, ali je to jako loše prošlo.

Ranijih godina se od tri ponuda birala najjeftinija. Deca su u pitanju, tako da je bitan kvalitet onoga što se nudi
- smatra Cvetković.

Kiosci brze hrane, slabo kretanje i vezanost za kompjutere doveli su do toga da u Srbiji svako peto dete ima problem sa telesnom težinom, i  da se taj broj iz godine u godinu povećava, pokazuju istraživanja.
 
Ugroženo zdravlje dece je direktna posledica ovakve prakse, koju važeći zakonski propisi u Srbiji direktno pospešuju, navodeći na sumnju da se tako nešto smisleno radi, kako bi neko od toga imao materijalnu korist.

Mirjana Savov, šef  Sekretarijata za obrazovanje  pri Gradskoj upravi u Vranju, podseća da je na nivou Ministarstva prosvete ranijih godina postojala ideja da se u sve škole uvede obavezbna priprema obroka za učenike.

- Reč je o velikom broju škola, Ministarstvo je tada dalo najavu uvođenja kuhinja u školama, u kojima bi se spremala hrana, a plan je podrazumevao da i svaka škola ima svog nutricionistu, koji bi radio plan obroka.

To iziskuje velika sredstva, a ove dve škole na teritoriji Vranja su imale sreću da su građene u srećno vreme, kada se nije štedelo na obrazovanju, pa su dobile i svoje kuhinje.

Takvi projekti su skupi, pa su škole prinuđene sada da prikupljaju ponude praktično od pekara koje trenutno rade na teritoriji grada.

U Savetu sam roditelja u O.Š. “Radoje Domanović”, i tamo je praksa da na tender može da učestvuje samo pekara koja ima dokument da ispunjavaju  HASAP standard.

To bi tako trebalo da bude u svim školama i to kontroliše uprava škole, jer mi nemamo centralizovane javne nabavke što se ishrane učenika tiče
- navodi Savov.

Ona dodaje da tako u školi “Radoje Domanović” ranijih godina ni jedna pekara iz Vranja nije prošla na tenderu jer nije imala HASAP standard, već samo “Fabrika hleba i mleka” iz Surdulice, kao jedina koja je ispunjavala potrebne standard.

Savov kaže i da poslednje dve godine u ovoj školi nema organizovane nabavke užina, upravo iz razloga što postoji bojazan da ponuđači ne ispunjavaju potrebne standarde u ishrani.

- U svakom slučaju postoji sanitarna inspekcija koja kontroliše hranu u školama i zdravstvenu ispravnost radnika koji rade te poslove.

Grad Vranje nema sredstava za gradnju kuhinja, jer su to ogromna sredstva, imali smo pre nekoliko godina i projekat izgradnju kuhinje u školi “Branisalav Nušić” u Rataju, o milionskim ciframa je reč.

Niko se do sada nije javljao ni od roditelja ni od zainteresovanih firmi da interveniše kod nas u sekretarijatu, po pitanju eventualnog nameštanja posla određenim pekarama.

 U Vranju nije moguća ni centralizovana priprema obroka za decu, s jedne strane zbog postojećih kapaciteta, a s druge i zbog potrebe za postojanjem specijalnog vozila za dopremanje hrane
- kaže Savov.

O.Š.”Vuk Karadžić”  ima kompletno opremljenu svoju kuhinju u kojij se pripremaju obroci za decu, pojašnjava Suzana Stošić, sekretar škole.

- Naša škola od osnivanja ima đačku kuhinju, imamo zaposlene radnice koje rade na pripremi i serviranja užine, uglavnom su to peciva.

Kako sada imamo i produžen boravak, imamo i pripremu ručka za decu koji borave u produženom boravku.

Apsolutno tvrdim da su nam užine zdravije od svega što deca kupuju na okolnim kioscima.

Ostale škole, osim nas i škole u Banji, nemaju uslove za pripremu hrane.

Deca svakog dana dobijaju užinu, i uz nju voće i neki napitak. Imamo proverene dobavljače, koji ispunjavaju uslove da bi nam nabavljali namirnice
- kaže Stošićeva.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: