VINČA: Tri moguća spasa za POZORIŠTE

Lokalne vesti - Nedelja 06.12.2015 - 13:15

Zamenik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta „Vinča“ Gvozden Tasić kaže za OK portal da je ta ustanova razvila metode za uspešno eliminisanje štetnih posledica korišćenja kontaminiranog oplatola na obnovi zgrade pozorišta u Vranju stradale u požaru početkom jula 2012. godine.

Daleko, ili blizu: Planirani enterijer novog pozorišta u Vranju Daleko, ili blizu: Planirani enterijer novog pozorišta u Vranju

Prema Tasićevim rečima, sanacija je moguća na tri načina.

- Prvi je da se “hirurški“, odnosno fizički odstrani problem jer je zagađen površinski sloj betona ne dublji od dva santimetra. Čak je na mnogim delovima zidova dosta plići.

Skidanje tog sloja moralo bi da ide uz asistenciju građevinskih stručnjaka kako se ne bi narušila statika zgrade.

Šut bi postao opasan otpad koji se ne može samo baciti na neku deponiju, već se mora adekvatno tretirati i uskladištiti
- navodi Tasić.

Drugom metodom, kroz tretiranje hemijskim tretmanom, izbegava se problem otpada.

- To je ubrzani proces razgradnje tih štetnih jedinjenja prirodnim putem. Radi se kombinovani foto-hemijski proces oksidacije gde se koristi veštačko zračenje preko UV lampi, vodonik-peroksida i ozona u kombinaciji sa hemijskim sredstvima.

Po mom mišljenju, najbolji bi bio treći, kombinovani tretman, da se skidaju slojevi gde je to moguće, gde nije da se rade hemijski tretmani. Taj put je i najbrži
- kaže sagovornik OK portala iz „Vinče“.

Stručnjaci ovog instiuta nedavno su definitivno potvrdili da je beton u sklopu prve faze radova premazivan onim istim oplatolom koji je korišćen i u slučaju „smrdljivih zgrada“ u Beogradu i Banke matičnih ćelija Instituta za majku i dete.

Rezultat je zagađenost površinskog sloja betinskih zidova,  prisustvo pojedinih jedinjenja iz klase policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH), fenolnih materija i niskih koncentracija isparljivih aromatičnih ugljovodonika (BTEX).  



Tasić kaže da navedena jedinjenja mogu da izazovu neke zdravstvene probleme.

- Ali samo kod hroničnog izlaganja u dužem periodu. Zato su problematični stanovi u stambenim zgradama gde ljudi provode osam do deset sati dnevno i to čine u trajanju od deset, petnaest ili dvadeset godina.

Morali bi da svo to vreme budu izloženi štetnom dejstvu da bi kancerogena i mutagena svojstva došla do izražaja.

Nije problem tolikog intenziteta i najvažnije je da je detektovan i da može da se reši što smo mi demonstrirali u slučaju Banke matičnih ćelija u Institutu za majku i dete
- navodi Tasić.

On ukazuje da je kontaminacija u ovakvim slučajevima prisutna u samom enterijeru, u konkretnom slučaju ne i van pozorišne zgrade.

- Naše mišljenje je da, sasvim sigurno, nema opasnosti po okolinu, dok je problem u samom enterijeru pozorišta kompleksniji, zato mu i treba saniranje. Posle toga neće biti nikakve opasnosti po bilo koga - uverava javnost Tasić.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić kaže da su pregovori sa „Vinčom“ oko odabira metoda i načina saniranja ovog problema u poodmakloj fazi.

- Na tome se radi i očekujemo da će konkretni koraci uslediti u najskorije vreme – kaže Antić.

Do daljeg ostaje nejasno ko će snositi troškove sanacije zidova od štetnih materija. Iz vrha lokalne samouprave nedavno su najavili da će za nastalu štetu insistirati na krivici izvođača radova prve faze GP „Banković“ iz Crne Trave.

Vlasnik te firme rezolutno je odbacio mogućnost da on snosi materijalnu štetu za nastali problem, uz objašnjenje da je koristio oplatol proizvođača NIS, a ne seriju zagađenog oplatola preduzeća „Ekosekund“ koja je izazvala iste probleme na gradilištima u Beogradu.

Iz lokalne vlasti najavljeno je da će u tom slučaju aktivirati bankarske garancije.

Dejan Dimić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: