VRANJANAC izabran u Visoki savet sudstva

Lokalne vesti - Utorak 08.12.2015 - 22:36

Nekadašnji sudija Okružnog suda u Vranju Bata Cvetković izabran je za predsednika Izborne komisije Visokog saveta sudstva (VSS) na predlog predsednika tog tela Dragomira Milojevića.

Cetković u VSS FOTO D. Dimić Cetković u VSS FOTO D. Dimić

On je na toj funkciji nasledio svog kolegu iz Vrhovnog kasacionog suda Janka Lazarevića, koji se povukao na vlastiti zahtev iz ličnih razloga.

Izborna komisija jedno je od stalnih radnih tela VSS, uz Komisiju za vrednovanje rada sudija i disciplinske organe.

Izborna komisija sastoji se od predsednika i četiri člana koje bira VSS iz reda sudija na stalnoj sudijskoj funkciji, uz njihovu saglasnost. Mandat članova komisije traje pet godina. Komisija između ostalog glasa o kandidatima za izbor predsednika sudova.

Procenjuje se da novo Cvetkovićevo nameštenje može ubrzati izbor predsednika Višeg suda u Vranju koji je šest godina u v.d. stanju.

Pedesetosmogodišnji Cvetković trenutno je sudija Vrhovnog kasacionog suda, a dobar deo karijere proveo je u pravosuđu Pčinjskog okruga.

Rođen je u Vranju, ali je nakon završenih studija u Nišu pravosudnu karijeru započeo u Vladičinom Hanu gde je najpre bio zamenik opštinskog javnog tužioca od 1983. godine do 1985. godine.

Na funkciji sudije Opštinskog suda u toj opštini bio je od 1985. do 1998. godine kada prelazi u Okružni sud Vranje gde ostaje do kraja avgusta 2004. godine.

Za sudiju Vrhovnog suda Srbije izabran je u septembru 2004. godine. Na toj dužnosti ostao je do kraja 2009. godine, do početka rada novih sudova posle okončane reforme pravosuđa.

U karijeri se bavio pretežno krivičnom materijom. Kada je 2004. postao odlazio iz Vranja u Vrhovni sud Srbije izjavio je potpisniku ovih redova da ga u poslu vodi deviza “zakon i samo zakon”.

- Nije to funkcija koja ima nekakvu političku dimeziju, pa da sad recimo ja kažem zalagaću se za to i to. Tamo nemate za šta da se zalažete.

Jednostavno, dobijete predmet, kao što je to i ovde, analizirate ga, sagledavate činjenično stanje, rešavate stvar shodno Krivičnom zakoniku i Zakoniku o krivičnom postupku i donosite odluku
- bio je skroman Cvetković.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda, posle reforme, postao je 1. januara 2010. godine. Do septembra 2010. godine paralelno je bio vršilac funkcije predsednika Apelacionog suda u Nišu.

Osim što je sudija u krivičnoj materiji trenutno je i predsednik Krivičnog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda.

Objavio je niz stručnih radova iz oblasti krivičnog prava za Bilten Vrhovnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: