VRANJE: 60 godina VODOVODA

Lokalne vesti - Četvrtak 10.11.2016 - 11:40

„Vodovod“ Vranje je u četvrtak obeležio 60 godina od osnivanja firme.

Aktuelni čelnici Aktuelni čelnici

Preduzeće je osnovano 1956. godine, rešenjem tadašnjeg Narodnog odbora opštine Vranje, a u međuvremenu preraslo u firmu koja Vranjance snabdeva jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda u Srbiji.

Aktuelni direktor „Vodovoda“ Goran Đorđević podsetio je na značaj ovog preduzeća, koje se razvijalo prateći rast i potrebe grada.

- Za 60 godina puno je velikih projekata urađeno i izvedeno, jer 60 godina „Vodovod“ raste zajedno sa Vranjem, jer  je voda osnovi preduslov za normalan život.

Od svih projekata koji su stali u 60 godina posebno bih izdvojio izgradnju brane „Prvonek“  i akumulacionog jezera.

To je najveća kapitalna investicija u Vranju u novijem periodu. Ta brana je omogućila da imamo stabilno snabdevanje vodom.

Njena gradnja započeta je 1989. godine, a počela je sa radom 2005. godine
- podsetio je  Goran Đorđević.

On je dodao i da „Vodovod“ trenutno realizuje investicije u vrednosti od 20 miliona evra, koje su od izuzeznog značaja za život i standard ljudi u Vranju.

Od tih para, koje su obezbeđene uz podršku vlada Srbije i Nemačke, ali i lokalne samouprave, 15 milona se investira za tretiranje otpadnih voda i razvoj kanalizacione infrastrukture, a pet milona će biti uloženo u infrastrukturu za potrebe čiste, pijaće vode.

Božidar  Đorđević, zamenik direktora „Vodovoda“, sa dugogodišnjim stažom u ovoj firmi, rekao je da se generacije zaposlenih u njoj bore za svaku kap zdrave pijaće vode.

Period od 60 godina podelio bih na dva dela, od osnivanja do 2005. godine, kada smo imali stari sistem vodosnabdevanja, i godine posle toga, kada se počelo sa probnim punjenjem akumulacije „Prvonek“.

Pre 2005. godine bile su prisutne velike nestašice vode, pogotovu, kada je grad počeo da se brže razvija od samog „Vodovoda“.

Količina vode  je bila limitirana brojem bunara, a kvalitet vode loš, praćen i zabranama vode za piće.

Kasnije, uz nesebičnu pomoć republike izgradnjom brane i svih pratećih objekata, mogu slobodno da kažem da Vranje pije najkvalitetniju vodu u Srbiji
-  navodi Božidar Đorđević.

Prvi direktor „Vodovoda“ bio je Ljubomir Pančić, a u 60 godina na čelu ovog preduzeća bilo je svega 10  direktora.

U “Vodovodu” je povodom jubileja priređen koktel za predstavnike javnog i političkog života iz Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: