Izgradnja Koridora 10, prepreke na putu

Regionalne vesti - Utorak 09.06.2015 - 12:53

Izgradnja oba kraka Koridora 10, ka istoku i jugu trebalo bi da bude završena do kraja naredne godine. U toku je asfaltiranje pojedinih deonica između Niša i Pirota, pa su u vožnji neophodni oprez i strpljenje. Gradi se, ali se, tvrde nadležni, brine i o arheološkom nasleđu. Rešenje za baziliku koja je delom zaustavila radove, još uvek nije pronađeno.

Koridor 10, Foto Kurir Koridor 10, Foto Kurir

Završetkom auto-puta ka istoku i jugu Srbija će biti bolje povezana sa susednim zemljama, ka kojima iz pravca Zapadne Evrope, tokom godine, u oba pravca prođe oko dva miliona vozila.

Od Niša do Dimitrovgrada najviše posla ima na mostovima i tunelima. Na deonici dugoj 106 kilometara, 26 mostova je završeno i svih pet tunela probijeno. Budući auto-put ka istoku zaobilazi za vozače veoma opasnu Sićevačku klisuru.

"Imamo 42 nestabilne kosine, loši projekti, loši istražni radovi, pri kraju smo svih izmena i mogu da vam kažem da radovi trenutno idu dobro", kaže Dmitar Đurović, generalni direktor "Koridora Srbije".

Gradi se, ali se, tvrde nadležni, brine i o arheološkom nasleđu jer se buduća trasa delom podudara sa nekadašnjim Via militarisom. Deo prošlosti je izmešten u muzej, deo trajno konzerviran. Rešenje za baziliku koja je delom zaustavila radove, još uvek nije pronađeno.

"Mi smo uvek u sukobu zbog brzine radova i brzine istraživanja. Ideja je čak i da po završetku radova otvorimo izložbu svega što smo pronašli", kaže Dušan Mijuk, šef trase Istok.

Na Koridoru 10 na trasi ka jugu, više problema i mnogo nezadovoljnih. Stojanovićima je uzet deo placa, pa su posle 40 godina morali da zatvore restoran.

"Ja razumem da auto-put treba da prođe, ali moram da živim ovde. Trebalo bi da mi neko omogući da radim negde. Odjavio sam radnju, ne radim više, sve je srušeno i ne znam šta ću da radim", kaže Boško Stojanović iz Bresnice kod Vranja.

Turistička sezona neće zaustavljati radove, a od Niša do Pirota, na pojedinim deonicama biće nastavljeno miniranje.

Ako putujete istočnim krakom Koridora 10, na naplatnoj rampi Nais ili na graničnom prelazu iz pravca Bugarske dobićete jedan flajer na srpskom i još tri jezika na kome su informacije o tome kada se zatvara saobraćaj između Bele Palanke i Pirota. Uglavnom je to tokom dana između 9 i 11 i između 14 i 16 sati.

Rts

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: