U Srbiji otvorena biračka mesta

Izbori 2012 - Nedelja 20.05.2012 - 10:04

U Srbiji su u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima građani mogu da se u drugom krugu predsedničkih izbora izjasne o novom šefu države, a građani Vojvodine i o drugoj polovini od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini, po većinskom sistemu.

 

 
Oni će birati između predsedničkih kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.
 
Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.
 
Glasačko pravo na 8. 390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu moći će da iskoristi 6.770.013 birača i to do večeras u 20 sati, kada se biračka mesta zatvaraju.
 
To pravo moći će da iskoriste i građani Srbije koji žive u 22 zemlje i to na 38 biračkih mesta, a pravo glasa prvi su juče iskoristili oni koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.
 
Građani Srbije u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće, takođe, danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.
 
Birači na biračkim mestima mogu da glasaju samo ako pruže na uvid biračkom odboru važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana, a birač može da glasa i bez obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, koje je trebalo da dobiju na kućnu adresu. Birač koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome može da obavesti birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati.
 
Biračima koji u momentu zatvaranja biračkih mesta budu na njima biće omogućeno glasanje.
 
Biračka mesta od sedam do 20 sati moraju neprekidno biti otvorena u tom periodu, svaki birač glasa lično i to samo jedanput na overenim glasačkim listićima, a glasanje je tajno.
 
Na izborima 6. maja izabrano je 60 pokrajinskih poslanika po proporcionalnom sistemu, a ostali mandati biće raspodeljeni pošto se 20. maja u 60 izbornih jedinica u pokrajini, birači u svakoj od njih opredele za jednog od dva kandidata plasirana u drugi krug izbora po većinskom modelu.
 
Danas će biti ponovljeni i lokalni izbori za beogradski i novosadski parlament na ukupno 21 biračkom mestu, kao i na jednom biračkom mestu u opštini Preševo.
 
Počelo glasanje na 1.787 biračkih mesta u Vojvodini
 
Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme i bez problema protiče glasanje u drugom krugu izbora za predsednika Srbije i za 60 poslanika pokrajinske skupštine po većinskom sistemu, izjavio je jutros Tanjugu član Pokrajinske izborne komisije Marijan Petrović.
 
U birački spisak upisano je više od 1.735.000 građana koji će svoje biračko pravo moći, od sedam do 20 sati, da ostvare na 1.787 biračkih mesta raspoređenih u 45 opština ili gradova u pokrajini.
 
Na pet biračkih mesta u Novom Sadu se, osim za predsednika republike i poslanike pokrajinskog parlamenta, glasa i na ponovljenim izborima za odbornike Skupštine grada, na osnovu odluke nadležnog suda povodom žalbi na izbore održane 6. maja.
 
Na glasačkom mestu broj 174 u Osnovnoj školi "Sonja Marinković" na novosadskoj Grbavici izjašnjavanje građana protiče u redu, a prva je svoje glasačke listiće ubacila Brankica Ćurčin.
 
Tanjug

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: