Futsal u teškoj krizi

Lokalni sport - Četvrtak 09.01.2014 - 09:09

Vranje - Futsal u Srbiji je u teškoj krizi, ističu brojni stručnjaci, i na prekretnici je kada treba da se odluči da li će biti na granici profesionalnog ili će biti deo opšte rekreacije.


Gašenjem KMF Marbo iz Beograda, ostao je samo KMF Ekonomac iz Kragujavca koji trenira na evropskom nivou. Velika većina klubova, među kojima i KMF Vranje.član Prve elitne futsal lige, trenira dva do četiri puta nedeljno, što bi značilo da su ti klubovi na nivou malo ozbiljnije rekreacije.

Svega nekoliko njih radi sa mlađim kategorijama, i ne postoji nikakvo takmičenje za mlađe kategorije. KMF Vranje je, čak izuzetak, jer ima mlađe kategorije koje, pak, igraju neadekvatnu Drugu ligu “Jug”, gde su poslednji na tabeli, bez pobede.
 
Stvar je u kvalitetu, jer ako su najtalentovaniji mladi igrači prebačeni u prvi tim gde još, zbog neiskustva, ne pokazuju potreban kvalitet, oni koji su ostali u drugom timu, takođe, mladi igrači, većina njih nemaju ni iskustva ni potrebnog kvaliteta.

Takva ekipa je spremna za odgovarjuću ligu mlađih kategorija, kojih u srpskom futsalu nema.

Srbija je verovatno jedna od 5-6 država u Evropi koja nema reprezentaciju do 21 godine.

Nema takmičenje mlađih selekvcija u futsalu.

Mnogo je njih, poput bivšeg futsal preprezentativca Zorana Dimića, koji se zalažu za da se dozvoli igračima do 23 godine da igraju i futsal i fudbal.

- Sa 23 godine se moraju odlučiti za jedan od dva različita sporta.Objasniću i zašto: Futsal u Srbiji nema bazu, dobijamo igrače sa 23-24 godine koji nisu uspeli u fudbalu. Sa toliko godina, a bez futsal iskustva, ti igrači mogu postati samo prosečni – izjavio je Dimić.

Po njemu, sa novim propisom FSS, klubovi futsala i fudbala bi se mogli povezati i pomoći jedni drugima. Igrači bi trenirali oba sporta istovremeno od malih nogu. Fudbal dobija bolje tehničare, futsal fizički snažnije igrače i puno veću bazu, a fudbalski savez znatno veći broj članova.

- Zašto 23 godine? Zato što su to godine kada su igrači svesni svojih kvaliteta i fizičkih predispozicija,i mogu pravilno izabrati. Primeri Poljske, Mađarske, Slovačke, nam govore da treba postaviti granicu razdvajanja sportova, pošto u suprotnom dobijamo starije igrače koji su osrednji u u futsalu i u fudbalu – naveo je Dimić.

Tema koju je Dimić otvorio ne treba da ima dileme među stručnjacima, već treba da se uobliči u snažan predlog koji FSS mora da podrži i realizuje,  jer tako rade gotovo sve ozbiljne futsal zemlje u Evropi.

Na mikro planu, to bi značio spas za futsal centre po Srbiji jer im apreti gašenje. Vranje je jedno od njih, jer ima tradiciju i dugogodišnjeg prvoligaša.

Dušan Đorđević

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: