Nikolić: Ništa bez Tončeva

Lokalni sport - Nedelja 01.12.2013 - 20:36

Vranje - Saša Nikolić, iskusan fudbalski trener, došao je u FK Radnik u 6. kolu prvenstva Prve fudbalske lige Srbije, nakon lošeg starta i ostavke svvog prethodnika Žarka Đurovića.

Nikolić Nikolić

Mnogi su mu predviđali nemoguću misiju, ali stručnjak njegovih kvaliteta verovao je prvo u sebe, potom u igrače, a od uprave zatražio bezrezervnu podršku i strpljenje.

- Znao sam šta me čeka. Rad u hodu, brzo prilagođavanje, način da se igrači psihološki vrate i veruju da mogu više od svojih mogućunosti, stvaranje jedne familijarne atmosfere u klubu, gde svi, od ekonoma, do nas aktera na terenu, uprave i direktora Stanisalava Tončeva živimo sa klubom bukvalno 24 sata.

Da predsedniku opštine, Novici Tončevu, možemo uvek reći: Ovo je FK Radnik sa kojim uvek možete da izađete pred građane Surdulice i kažete da je sportski ponos i budući fudbalski centar juga Srbije! – kaže za OK Radio Nikolić.

Uspeli ste da u 10 kola koliko ste na klupi Radnika osvojite 16 bodova vratite veru u opstanak i prodor ka sredini  tabele?

- Moj pravi rad kreće od 8. kola, jer sam u prethodna dva morao da sagledam celokupnu situaciju u klubu, posebno igrački pogon i odredim dalje smernice. Bio sam suočen sa povredama više standardnih prvotimaca, sa gubitničkim mentalitetom pojedinaca.

Zato smo prve dve utakmice protiv Doline iz Padine u gustima i Mladosti iz Lučana kod kuće izgubili. Ali, stvorili smo preduslove za napredak i izlazak iz rezultatske krize što se videlo u Čačku protiv Borca, gde smo slavili.

Nije bilo nimalo lako na početku?  

- Upravo tako,  nije bilo nimalo lako da se napravi ovakav, po meni, uspeh, a za to su najzasluzniji igrači, potom svi, mi, ostali. Moram da se zahvalim mojom sardnicima, trenerima Stankoviću i Ristiću.

Da bi se postigao uspeh potrebna je prava sportska organizacija u klubu koju prati odgovarjuća materijana potpora?

- Radnik to ima, što je dobro za srpski fudbal, a pogotovo za jug Srbije. U Surdulici se živi za klub, što nije bilo slučaja ranije.

Sada imate predsednika Novicu Tončeva, direktora Stanislava Tončeva, brojnu upravu, sekretare, ekonome koji bdiju nad klubom i rešavaju sve probleme  odmah.

To se oseća, vidi i pravi onaj tako potreban fluid za familijaran kontakt sa navijačima koji su naš 12-ti igrač i koji dolaze u velikom broju. Surdulica je malo mesto, ali ako imate prosek od 1500 gledalaca po utakmici onda je veće od mnogih u Srbiji.

Mišljenje je da jug Srbije doživljava fudbalski uspon na koji se čekalo godinama?  

- Mislim da je taj uspon tek krenuo, danas imate Radnički iz Niša koji je centar fudbalskih dešvanja u ovom delu Srbije, u samom su vrhu srpskog fudbala.

Tu je Radnik koji je na dobrom putu da se pridruži i donese kvalitet više i bude pokretač svih pozitivnih fudbalskih dešavanja u Pčinjskom okrugu.

Očekujem da Moravac Orion iz Mrštana kod Leskovca bude prvoligaš i postane centar fudbalskih dešavanja u Jablaničkom okrugu.

Za tako nešto, ima potencijla u Pirotu, već imate Timok iz Zaječara koji je prvoligaš, tako da region jugositočne Srbije dobija svoju prepoznatljivost, fudbalske centre koji neće biti više samo nepresušan izvor talenata koji će odlaziti prema Beogradu.

Poznati ste po tome što vas igrači izuzetno cene, prvo kao sjajnog čoveka a onda vrhunskog stručnjaka od  koga se ima šta naučiti. Nikad se ne odičete njih i kada je najteže?

- Drago mi je ako je tako. Oni su uvek broj jedan u mom  poimanju uspeha kluba. Kada steknu poverenje u mene, da im želim samo dobro, onda se stiču uslovi da pružaju više od maksimuma.

Fudbaleri Radnika su srcem i fanatičnom borbenosću prevazišli sebe, uz kolektivnu igru, dobru atmosferu rezultat nije izostao.

Kada sam došao u klub, pravio sam plan gde je najbitnije bilo da ekipa íznad crte ne pobegne vise od osam bodova, a nama sada četvrtoplasirana ekipa na tabeli Metalac iz Gornjeg Milanovca beži šest bodova.

Plan smo prebacili i biće nam   mnogo lakše u nastavku sezone. Zato sve čestitke prvo igračima, pa onda navijačima. Takve navijače, toliku privrženost klubu odavno nisam sreo.

Svaki izlazak u grad, na ulici, u kafiću je neprestani konstruktivni razgovor sa njima i divim se ljudima koji odlično poznaju fudbal i toliko vole svoj klub.  

Na proleće, nastavljate započeto, borbu za opstanak u ligi?

- Moji ciljevi su uvek viši, raduje me što se poklapaju sa klupskim,  od prvog narednog meča kada nam u Surdulici dolazi ekipa Inđije krećemo ka gornjem delu tabele.

Dušan Đorđević

Bez Tončeva ništa

- Normalno da bismo dobro igrali trebalo je stvoriti uslove za kvalitetan rad, zato veliku zahvalnost dugujemo predsedniku opštine Novici Tončevu koji nam je bio velika podrška na svakoj utakmlci i u svakodnevnim problemima koje smo imali.

Takođe, Stanislavu Tončevu, direktoru kluba, koji iako je veoma mlad izrasta u ozbiljnog sportskog radnika koji će se vrlo brzo nametnuti široj sportskoj javnosti odličnim idejama, nadam se već u drugom delu prvenstva – kaže Nikolić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: