Srbija ne odustaje od Rišaira

Nacionalni sport - Četvrtak 20.02.2014 - 12:35

Zamenik direktora mlađih kategorija FSS Mitar Mrkela rekao je da daje sve od sebe da fudbaler Groningena Rišairo Živković zaigra za reprezentaciju Srbije.

Rišairo Živković Rišairo Živković

17-godišnji Živković je rođen u Holandiji, majka mu je iz Pirota, a otac sa Holandskih Antila, a sada su za njegove usluge zainteresovani najveći evropski klubovi.

U ovom trenutku Živković može da bira između reprezentacije Srbije i Holandije, a Mrkela ističe da su prvi koraci na tom putu napravljeni.

-Zaista se radi o izuzetno teškom poslu kojim se bavim od novembra 2012. godine. Rišairo nije rođen u Srbiji i zato nema onaj uobičajeni osećaj pripadnosti- istakao je Mrkela, “Oca nikada nije video, ne viđa ni majku, pa smo uspostavili kontakt sa njegovim starateljima. To su njegovi tetka i teča, koji su vrlo korektni ljudi.

Tada smo razgovarali i s njim, a on dobro govori srpski, iako nikada nije bio u Srbiji. Tom prilikom je izrazio želju da zaigra za našu reprezentaciju”.

Rišairo je pre dva meseca istakao da još nije doneo odluku za koju reprezentaciju će igrati, ali da nije otpisao Srbiju. Pasoš je dobio prošlog leta, a iako je trebalo da zaigra za omladince Srbije na turniru “Ćele Vilotić’ čelnici Groningena su ga odgovorili od namere da dođe.

-Imali smo muke, jer je Rišairo posle našeg prvog razgovora zaigrao za prvi tim Groningena, pa je malo usporio dogovorenu priču. Međutim, u februaru 2013. Savo Milošević i ja smo otišli u Groningen, a mali je izgubio mesto u prvom sastavu, pa je opet rekao da hoće da igra za ‘orlove’. Dogovorili smo se sve i Rišairo je prošlog leta dobio srpsko državljanstvo i pasoš.

 Mislili smo da smo najveći deo posla završili- naglasio je Mrkela.

Mrkela ističe da se nada da su šanse da Rišairo zaigra za Srbiju barem 50-50, kao i da u FSS neće odustati dok mladi fudbaler ne donese konačnu odluku.

-Pre mesec dana ponovo smo se videli, ovoga puta u Zvoleu. Opet smo razgovarali prijateljski, konkretno i korektno. Ali, razumem i dečka, u nebranom je grožđu, veliki je telanat i na meti je velikih klubova.

Treba prvo da reši to pitanje, a onda i da se odluči za koju će reprezentaciju da igra. Holandija je velesila, Srbija ima svoje aduta, a on još nije ni punoletan. Ipak, ne predajemo se, naša želja je da Rišairo zaigra za Srbiju i mi ćemo se boriti do samog kraja, dok se on ne odluči.

Šanse? Nadam se da su bar 50-50- istakao je Mrkela.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: