ASL: Zvezdi šesti derbi sezone

Nacionalni sport - Četvrtak 09.05.2013 - 11:03

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pobedili su Partizan sa 76:69 u šestom ’večitom’ derbiju ove sezone, u okviru devetog kola Superlige Srbije.

ASL: Zvezdi šesti derbi sezone ASL: Zvezdi šesti derbi sezone

’Crveno-belima’ je to bio šesti trijumf u Superligi, zahvaljujući kojem su ostali treći na tabeli, dok je šampion Srbije i dalje prvi, sa skorom od sedam pobeda i dva poraza.

Najbolji u trijumfu Zvezde bio je Igor Rakočević sa 27 poena i četiri skoka, odnosno indeksom 25, dok je Raško Katić dodao 17 poena i pet skokova. Odličnu partiju pružio je i Demarkus Nelson, koji je meč završio sa 14 poena i pet skokova.

U redovima Partizana, istakao se Leo Vesterman sa 13 poena, Dragan Milosavljević je dodao 11, a Žofri Lovernj deset poena i 11 skokova.

Partizan je šesti derbi odigrao u kompletnom sastavu, dok je Zvezda igrala bez povređenih Borisa Savovića i Aleksandra Cvetkovića. ’Crveno-beli’ su uprkos tome došli do četvrte pobede u ’večitim’ derbijima ove sezone i tako prekinuli niz od dve pobede šampiona Srbije u međusobnim susretima.

Izabranici Dejana Radonjića odigrali su mnogo bolje nego na prethodnim utakmicama i zasluženo su slavili protiv Partizana. Od prvog do poslednjeg minuta ’crveno-beli’ su vodili i svom ’večitom’ rivalu nisu dozvoljavali da preokrene, a u pojedinim trenucima imali su i dvocifrenu prednost. ’Crno-beli’ su u poslednjoj četvrtini uspeli da priđu na dva poena razlike, ali više od toga nisu mogli.

Tok meča:

Partizan je loše ušao u meč, što je Zvezda iskoristila i odmah povela trojkom Nelsona. Iako je Musli bio siguran u sledećem napadu, plej Zvezde je doneo svom timu vođstvo 6:2, pošto mu je priznat koš uz faul Gordića. Plus šest vrlo brzo gostima je doneo Rakočević, da bi Lovernj trojkom vratio priključak ’crno-belima’.

Rakočević i Katić su u tim trenucima održavali prednost Zvezde, koja je u šestom minutu iznosila plus osam (13:5). Lučić i Vesterman su primakli Partizan na minus četiri u narednom minutu, a potom i na minus tri (15:12), ali je do kraja četvrtine usledila serija Zvezde 6:0 preko Katića i Radivojevića i odlazak na odmor sa vođstvom 21:12.

Posle promašaja Katića na startu druge četvrtine dosuđena je tehnička greška klupi Zvezde, a Bertans je bio siguran oba puta sa slobodnih bacanja, dok su Milosavljević i Gagić primakli Partizan na 21:18. Seriju ’crno-belih’ prekinuo je Katić, a potom su Subotić zakucavanjem i Rakočević trojkom odveli Zvezdu na plus deset (28:18), zbog čega je klupa Partizana zatražila tajm-aut. ’Crno-beli’ su odmah preko Milutinova prekinuli nalet Zvezde, ali je već u sledećem napadu Rakočević postigao novu trojku.

’Crveno-beli’ su samo neko vreme uspeli da zadrže tu prednost, da bi se Partizan košem Lovernja i trojkom Bogdanovića primakao na šest razlike (35:29). Tu mini seriju posle tajm-auta Radonjića prekinuo je Skot, a Zvezda je imala prilike da poveća prednost preko Katića sa slobodnih bacanja, ali je centar ’crveno-belih’ promašio oba. Lovernj je uzvatio, ali je Mitrović dvema trojkama doneo Zvezdi plus 12 (43:31). Do kraja poluvremena, ’crno-beli’ su uspeli da priđu na minut deset zahvaljujući Bogdanoviću sa penala.

Početak drugog poluvremena protekao je u potpunosti u znaku Partizana, pošto je Zvezda u prva tri minuta postigla samo jedan poen i to zahvaljujući Skotu sa slobodnih bacanja. ’Crno-beli’ su napravili seriju 7:1 trojkom Milosavljevića i koševima Bertansa i Gagića (44:40), koju je prekinuo Katić pre nove trojke Milosavljevića, ali je Rakočević uzvratio istom merom. Katić je u narednim napadima održavao prednost Zvezde, koja je u 26. minutu bila devet razlike (52:43).

Preko Lučića Partizan je prišao na minus sedam, a potom je napravio faul nad Simonovićem koji je šutirao za tri poena, ali je krilo Zvezde promašilo sva tri bacanja. Usledili su promašaji na obe strane, pre nego što je Gordić pogodio za dva, a potom u poslednjim sekundama četvrtine Radivojević postigao trojku sa skoro pola terena za 55:47.

Partizan se kao i na početku prethodne četvrtine, u četvrtoj lako i brzo primakao Zvezdi, zahvaljujući Bogdanoviću, Bertansu i Lovernju, koji je postigao trojku za minus dva ’crno-belih’ (57:55). Šampion Srbije je odmah imao šansu za potpuni preokret, pošto je Nelsonu dosuđena namerna lična greška na Lovernju, ali je Francuz promašio oba bacanja, a potom je Lučić bio neprecizan. To je kaznio Rakočević trojkom u sledećem napadu, a potom novim košem za vođstvo Zvezde 62:55.

’Crveno-beli’ su od tada igrali brzopleto, imali su nekoliko izgubljenih lopti i promašaja, što su šampioni Srbije uspeli da kazne, posebno preko Vestermana. Milosavljević je primakao Partizan na minus dva (67:65) u 37. minutu, ali je Nelson prvo trojkom, a potom dvojkom doneo Zvezdi plus sedam. Vesterman je u pretposlednjem minutu bio siguran, ali je Rakočević pogodio oba slobodna bacanja posle faula Bogdanovića za 74:67.

Bogdanović je Partizanu omogućio da u poslednji minut uđe sa minusom od pet poena, ali su Nelson i Rakočević sa po jednim slobodnim bacanjem obezbedili Zvezdi pobedu, posle promašaja Vestermana i Lovernja. Partizan je imao poslednji napad i priliku da ublaži poraz, ali je Bertans promašio trojku.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: