"Orlice" u polufinalu!

Nacionalni sport - Četvrtak 19.12.2013 - 08:38

Srce je pobedilo "suvi" kvalitet - rukometašice Srbije su u Kombank Areni savladale svetske i olimpijske šampionke, selekciju Norveške sa 28:25 (15:16), i ostvarile plasman u polufinale Svetskog prvenstva!

Srpkinje se raduju FOTO Blic Srpkinje se raduju FOTO Blic

Tokom većeg dela meča, Norvežanke su imale četiri gola prednosti, ali su "orlice" uspele da posle zaostatka od pet golova serijom od 7:0 preokrenu, i potpuno uzdrmaju olimpijske i svetske prvakinje. Uz rekordnu podršku u istoriji ženskog rukometa, postale su nezaustavljive na putu do polufinala i meča sa Poljskom!

Posle dramatičnog meča i pobede nad Korejom golom Jelene Erić u poslednjoj sekundi, pred reprezentativkama Srbije je bio novi izazov: hrabro su ušle u meč protiv šampionki sveta, i zakazale susret sa Poljskom, koja je savladala Francusku.

Nadale su se rukometašice punim tribinama i dočekale su ih, pa je Andrea Lekić na krilima podrške donela prvo vođstvo iz sedmerca, a na drugoj strani pogođena je prečka.

Oboren svetski rekord

Utakmica između Srbije i Norveške ušla je u anale svetskog ženskog rukometa, pošto je na tribinama "Arene" 16.028 navijača, prema zvaničnom podatku. Rekord je držao polufinalni meč sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Beogradu, kada je Srbija igrala protiv Crne Gore (13.000).

Usledio je kratak nalet preko Herend i Suland za preokret, pa je uzvratila Popovićeva za izjednačenje, a Lunde se istakla odbranama sedmerca Lekićevoj i šuta Erićeve. Odbranila je sedmerac i Sanji Damnjanović, i do 10. minuta je čak sedam puta sprečila pogodak.

To je potpuno uzdrmalo samopouzdanje izabranica Saše Boškovića, koji je pri vođstvu Norveške od 7:3 tražio tajm-aut. Nisu zaustavljeni naleti Norvežanki, koje su se u veoma dinamičnih prvih 20-ak minuta dobro snašle, i potvrdile klasu.

Usporen je napad kada je Srbija zaigrala sa rukometašicom manje zbog suspenzije Cvijićeve, ali je Živkovićeva smanjila na 9:6. Nije trebalo mnogo protivnicama da uzvrate, Loke je ekspresno vratila na +4.

Propuštena je još jedna idealna prilika za hvatanje priključka, kada je Dragana Cvijić izborila još jedan sedmerac - nije ga realizovala Biljana Filipović. To su učinile Sanja Damnjanović i silno motivisana Cvijićeva, koja je sa tri gola dovela Srbiju na gol zaostatka minut pre odllaska na odmor.

Transparenti

U pravoj fudbalskoj atmosferi Srbiju su bodrili navijači iz mnogih gradova naše zemlje, ali i Crne Gore i Republike Srpske. Na tribinama su bili transparenti iz Herceg Novog, Danilovgrada, Mrkonjić Grada, Kostajnica, Sombora, Bačinaca…

Odugovlačile su Norvežanke u poslednjem napadu želeći da skrate vreme rivalkama za odgovor, pa je Hamerseng-Edin vratila na +2 sedam sekundi pre poluvremena, ali je viđeno nešto slično spektakularnom golu Erićeve protiv Koreje: Damnjanovićeva je skoro sa pola terena pogodila za oduševljenje sa tribina i novu injekciju samopouzdanja pred povratak na teren.

Pauza je prijala Norvežankama da izađu iz kontraritma - preko Loke su otvorile seriju od 3:0, počela je Lunde ponovo da brani, pa onda su svetske šampionke otišle na +5. Tek je Cvijićeva prekinula post, koji je na kraju trajao punih sedam minuta. Nakon golova sa pozicije pivota, i Katarina Krpež je nastavila niz sa desnog krila, a sa levog Nišavić za -2.

Sedmerac je bio idealna prilika za povratak na gol razlike, a realizovala ga je Cvijićeva, koja je postigla šesti gol.Na drugoj strani, sedmerac nije iskoristila Mork, ali novi jeste Dragana Cvijić, koja je igrala najbolju utakmicu u karijeri.

Potpuno su podlegle pritisku Norvežanke, i dodatno ih je uzdrmao još jedan odbranjeni sedmerac Tomaševićeve, i konačno je dočekan i preokret, preko Lekićeve i Katarine Krpež, za 23:21 serijom od 7:0!

Nisu Norvežanke izdržale adrenalinski udar sa druge strane, a kada je Jelena Erić uzela loptu protivnicama i servirala Katarini Krpež gol za 27:23, reagovali su olimpijski šampioni tajm-autom tri i po minuta pre kraja, ali nije bilo više vremena ni snage za nalet protiv rivalki koje su igrale u transu.

Srbija - Norveška 28:25 (15:16)

Hala: Kombank Arena

Gledalaca: 16.028

Srbija: Risović 2 odbrane, Tomašević 14 odbrana, Krpež 3 gola, Popović 1, Lekić 4, Živković 2, Damnjanović 8, Erić, Rajović, Ognjenović, Filipović, Nišavić 2, Stoiljović, Liščević, Cvijić 8, Lojpur

Norveška: Solberg, Lunde 16 odbrana, Molid, Oftedal, Alštad 1, Loke 5, Nostvold, Brajvang 4, Blanko 2, Hamerseng-Edin 2, Suland 4, Kristiansen, Rigelut-Koren 1, Mork 4, Herem 2, Solberg
 

OK RADIO, Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: