Prva atletska dvorana u Beogradu?

Nacionalni sport - Sreda 06.03.2013 - 15:24

Na treninzima u hali Novosadskog sajma iskovani sjajni plasmani na Evropskom prvenstvu i obnovljen duh reprezentacije

 

Ako sve bude teklo po planu Srbija će u Beogradu dobiti prvu pravu atletsku dvoranu, ali već i atletska borilišta u hali Novosadskog sajma dala su prve plodove na 32. prvenstvu Evrope u Geteborgu. To nisu samo medalje Asmira Kolašinca (zlato u bacanju kugle) i Mihaila Dudaša (bronza u sedmoboju), po kojima će se u našoj atletskoj javnosti pamtiti ovaj šampionat, ni dobar nastup Ivane Španović (peto mesto)...

– Prvenstvo Balkana u Istanbulu i Evropsko prvenstvo u Geteborgu pokazali su da se naša atletika kreće napred nastavljajući ti liniju započetu prošle godine na Evropskom šampionatu na otvorenom u Helsinkiju, pa i Olimpijskim igrama u Londonu. Nije tu samo reč o pojedincima već o atletici uopšte, a osposobljavanjem sale u Novom Sadu za treninge i takmičenja ponovo je oživljen odavno zaboravljeni duh reprezentacije. I Kolašinac i Dudaš i Španovićeva najviše treninga ove zime obavili su u Novom Sadu, trenirali su zajedno, družili se i rezultat toga se video i na Evropskom prvenstvu gde su se uzajamno bodrili – kaže Nikola Tomasović, trener novog šampiona Evrope Asmira Kolašinca.

Ranije naši najbolji atletičari pripremali su se tokom zime u sopstvenim aranžmanima sa svojim trenerima, rasuti po evropskim dvoranama ili toplijim krajevima i bili „čisti” individualci.

– Ovi uspesi dižu rejting našoj celokupnoj atletici i to u evropskim razmerama. Sada nas drugačije gledaju, video sam to u Istanbulu i Geteborgu i taj trend moramo da iskoristimo – kaže Tomasović, koji je svom pulenu dao odmor.

Od učešća na Zimskom kupu Evrope u bacanjima Kolašinac i Tomasović su odustali.

– Sada posle osvojene titule prvaka Evrope pomalo je deplasirano ići na Zimski kup Evrope koji ni u atletskim krugovima nema visok rejting. Kolašinac je dugo bio pod maksimalnim trenažnim i takmičarskim opterećenjem i zaslužuje odmor. Šteta je što nije uspeo i da popravi državni rekord. Potpuno je dominirao u svojoj disciplini i u kvalifikacijama i u finalu i to se u atletici uvažava. Posle prestupa u prvom pokušaju u finalu sudije su mu rekle da će izmeriti hitac i učinile su to po završetku takmičenja. Kugla je pala na 20,87 metara... Ali i on i ja smo zadovoljni postignutim. I prošle godine na najvažnijim takmičenjima ostvarili smo plan – medalju na evropskom prvenstvu na otvorenom i mesto u olimpijskom finalu. Za šampionat u Geteborgu plan je bio medalja uz mogućnost osvajanja prvog mesta – kaže Tomasović.

Konkurencija u Geteborgu je bila veoma jaka. Bacali su i pobednik i trećeplasirani sa prošlog šampionata u dvorani, Nemac Bartles čiji je lični rekord 21,44 m i Rus Sidorov koji je prebacio 21,51 m. Praktično, iz evropskog vrha nedostajala su samo dvojica ponajboljih i najtrofejnijih bacača – Nemac David Štorl (21,88 m) i Poljak Tomaš Majevski (21,95).

– Bacanje kugle bilo je sa 24 takmičara druga disciplina po masovnosti. Samo je na 800 metara bilo više takmičara – 28 što svedoči o jakoj konkurenciji. Štorl i Majevski ove zime nisu se takmičili. Čujem da Majevski ima zdravstvenih problema, ali i da su došli ne bi imali rezervisano postolje. Kolašincu je možda baš jača konkurencija nedostajala da postavi novi državni rekord – siguran je u mogućnosti svog učenika Nikola Tomasović.

----------------------------------------------

To nije Kolašinčeva zastava

Među fotografijama koje su iz Geteborga emitovale strane agencije bila je i jedna na kojoj Asmir Kolašinac proslavlja trijumf sa zastavom Srbije, dok mu je oko pojasa privezana zastava Bošnjačkog nacionalnog veća, koju je prihvatio Savet Republike Srbije još 2005. godine.

Naravno, na međunarodnim takmičenjima, i propisima međunarodnih federacija dozvoljena su samo državna obeležja, a Kolašinac je i tokom takmičenja i na proglašenju pobednika bio u propisanoj opremi.

– To nije Kolašinčeva zastava. Niti ju je on doneo u Geteborg, niti sam mu je ja dao. Dok je slavio pobedu uz tribine neko mu je privezao tu zastavu oko pojasa. Šta je trebalo da učini? Da je strgne sa sebe? To bi tek bio skandal – smatra trener Nikola Tomasović.

Politika

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: