Vaterpolisti Radničkog u kući slavnih

Nacionalni sport - Ponedeljak 08.04.2013 - 09:06

Izabranici Dejana Udovičića na impresivan način osvojili trofej u Kupu Evrope. Vanja Udovičić: Urađena je velika stvar za Kragujevac i Srbiju, ušli smo u društvo odabranih. Burić: Želim da ostanem.

Mnogi trofej sanjaju decenijama, a čim su skočili u bazen, Kragujevčani su osvojili Kup Evrope.

Vaterpolo klub Radnički prvu svećicu oduvaće 25. aprila i već može da se podiči da je ušao u društvo velikana u vaterpolu.

Šumadijski “tim snova”, koji sa klupe sjajno vodi Dejan Udovičić, za samo osam meseci u eliti izvajao je evropski pehar. I na prvi pogled lako, jer je na 10 utakmica ostvario isto toliko pobeda, uz impozantnu gol razliku - 119:56.

- Kažu “lako”, a zaboravljaju da su mnogi pokušavali i da ih je malo uspelo. Ne trijmfuje baš svaka ekipa u ovom takmičenju. Velika stvar je osvojiti evropski klupski trofej, ući u kuću slavnih i pridružiti se odabranima. Biti u takvom društvu je velika satisfakcija za buduće izazove - naglasio je kapiten Vanja Udovičić posle pobede i u revanš utakmici finala sa Florencijom (7:6).

Lider naše reprezentacije je najveći “krivac” što je u septembru stvoren tim kadar da donese evropski trofej u Kragujevac.

Hrvatski internacionalac Damir Burić podseća na to da nikako nije bilo lako uigrati novi tim:
- Oduševljen sam! Pre osam meseci klub je stvorio dobru ekipu po imenima. Ali, kada odjednom dođe 13 novih igrača potrebno je vreme da se ukomponujemo, stvorimo atmosferu. Dominirali smo u Evrokupu, zasluženo pobedili. Imamo dobru ekipu i voleo bih da ostanem. Ali, to nije pitanje za mene.

- “Krivac” je Radnički - podvlači Udovičić. - Posle ovog trijumfa skinuli smo veliki pritisak sa leđa kluba. Retko se događa da neko u današnje vreme postavi visoke ciljeve i da istraje u tome. Drago mi je da su svi igrači pokazali da su izvanredni sportisti, da su dostojni trofeja i da su zaslužili da Kragujevac slavi titulu.

Maestro u vodi nikako ne želi da izdvoji bilo koga, jer smatra da su svi zaslužni za istorijski uspeh:

- “Krivi” smo i što se u vaterpolu radi veoma dobro. Bez obzira na sve probleme imamo kontinuitet i u reprezentativnim, i u klupskim takmičenjima. Ove godine imamo najjaču ligu u Evropi, uzdigli smo vaterpolo u zemlji.

Jedan od najiskusnijih u Radničkom Aleksandar Ćirić podvlači da je takmičenje bilo veoma zahtevno i da su igrama zaslužili trofej. Ali, i podseća da ne mogu dugo da uživaju u uspehu, jer ih od srede očekuju okršaji u polufinalu plej-ofa sa Partizanom Rajfajzen:

- Svašta nam se izdešavalo od kada smo zaigrali Evrokup. Pratile su nas povrede, zarade su kasnile, igrali smo pod stresom i - uzeli trofej. Podvig je to, ne zaboravimo da je drugi od kada se Srbija osamostalila. Opravdali smo ono zbog čega smo i došli. I te kako sam zadovoljan, jer mi je ovo četvrti trijumf u ovom kupu. Ali, opuštanja nema, jer nas već od srede očekuju okršaji sa Partizanom, koji će biti maksimalno spreman.


Pomoćni trener Dejan Jovović podsetio je da je Radnički relativno kasno formirao veliki tim:
- Krajem avgusta prošle godine iznenada se pojavila mogućnost da se formira ekipa od vanserijskih igrača. Radili smo u hodu, ali smo i uspeli da ostvarimo zacrtani cilj. Ne znam da li se u Evropi desilo da neko za osam meseci osvoji trofej. Zato je uspeh veliki. Želim i da se Partizan i Crvena zvezda plasiraju na F4 i da neko od njih osvoji Ligu šampiona.

Trofejni vaterpolista nije mogao, a da se u noći slavlja ne priseti nekadašnjeg selektora Nikole Stamenića kako bi objasnio impresivan učinak u Evropi:

- Što si stariji sve se više sećaš onoga, kako bi Bosanci rekli, “što ti je babo govorio”. A Stamenić je bio baš to. Uvek nas je učio da napravimo dobru pripremu utakmice, da se setimo šta smo radili i da ne razmišljamo o rezultatu. Isticao je da budemo agresivni u odbrani i da će u napadu samo po sebi doći. To su nam usadili od malena i to se obistinjuje. Mi sada pokušavamo da to prenesemo na mlađe.

Filip Filipović nikako ne želi da podlegne euforiji. Podvlači da su se igrači okupili pre osam meseci, da su ostvarili cilj, ali i da moraju da se okrenu domaćem plej-ofu, jer se sa Partizanom Rajfajzen za ulazak u finale.

- Slavlje u hotelu “Kragujevac” je bilo skromno. Okrećemo se prvenstvu. Pokušaćemo da se skupimo, odmorimo, kako bismo što spremniji dočekali Partizan. Potrudićemo se da budemo mnogo bolji nego protiv Florenciji.

Jedan od najboljih vaterpolista sveta naglašava da nije bilo normalno proglašavati za favorita ekipu koja se okupila u septembru:

- Od samog početka smo bili pod velikim pritiskom, ali smo svima u Evrokupu jasno pokazali da odlučno stremimo ka cilju. Vidim da svi pitaju da li ćemo ostati na okupu. To najviše zavisi od ljudi koji vode klub. Lično želim da nastavim ovu priču.

Jedan od najmlađih Boris Popović zahvalio se i navijačima na velikoj podršci:

- Čast mi je što sam deo ovog tima. Mi mlađi imamo priliku da stasavamo uz majstore. Ovo je najveći uspeh u mojoj karijeri, ali smo se već okrenuli Partizanu.

Mondo

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: