Borusija rutinski do četvrtfinala

Svetski sport - Sreda 06.03.2013 - 09:45

Borusija Dortmund je u četvfinalu Lige šampiona. "Milioneri" su posle dvomeča sa Šahtjorom i 180 minuta igre, bili bolji od ukrajinskih "rudara" ukupnim rezultatom 5:2 što je bilo dovoljno za mesto među osam najboljih ekipa u Evropi. Posle 2:2 u Donjecku, Dortmund je u revanšu zahvaljujući golovima Santane, Gecea i Blaščikovskog slavio sa 3:0.

Dortmund je već u prvom delu igre vodio sa 2:0, nakon što su u dva navrata za samo šest minuta matirali Ukrajince, da bi po isteku 60 minuta igre definitivno rešili pitanje pobednika i učesnika četvrtfinala Lige šampiona.

Dortmund se iz Ukrajine vratio sa odličnim rezultatom, jer su uspeli u prvom duelu na “Dombas Areni” da postignu dva gola (2:2). Imali su tada domaćini prednost u dva navrata, ali su Nemci naravno stizali i zahvaljujući tome dočekali revanš meč kao favoriti.

Već na startu duela na “Signal Induna Parku” se videlo da se “milioneri” ni najmanje ne oslanjaju na prednost iz prvog duela. Već u uvodnim minutima su izabranicima trenera Lučeskog stavili do znanja da će biti na velikim mukama. Levandovski je već u drugom minutu pripretio golmanu Pjatovu, koji je uspeo da se snađe i izbaci loptu iz kaznenog prostora. Domaćini su kontrolisali dešavanja na terenu, pretili gostima skoro prilikom svakog napada, koji doduše nisu bili previše opasni. “Rudari” su u 11. minutu prvi put zabrinuli četu Jirgena Klopa. Mktarijan je pokušao, ali je srpski reprezentativac Neven Sdubotić bio na mestu. Već u narednom minutu ponovo je Pjatov bio na mukama. Prvo se Mario Gece našao oči u oči sa Pjatovom, koji je izblokirao udarac, pokušao je i Levandovski, ali su gosti “preživeli”.

Nastavili su “milioneri” da diktiraju tempo, pa su naterali Ukrajince na jedinu preostalu opciju, da pokušaju da ugroze Vajdenfelera preko kontri. Koliko su domaćini dominirali najbolji pokazatelj je startistika, pa su posle 26 odigranih minuta imali posed lopte od 63 odsto. Kada se činilo da se “rudari” oslobađaju pritiska” na sredini terena usledio je hladan tuš za koji se pobrinuo štoper Felipe Santana u 31. minutu meča. Odlično je skočio posle kornera u izvedbi Gecea, poslao loptu iza leđa Pjatovu za erupciju oduševljenja na stadionu u Dortmundu. Santani je ovo bio prvi gol u Ligi šampiona, a drugi u ovoj sezoni.

Borusija je posle pola sata bila u plusu od jednog gola, dok su sa druge strane fudbaleri  Šahtjora  bez ijednog udarca ka golu Vajdenfelera. Domaćini su novu pukotinu u odbrani protivnika pronašli samo šest minuta posle vođstva. Levandovski je istrčao kontru po levoj strani, a zatim u sredini uposlio sjajnog Gecea koji vara dvojicu čuvara, a potom rutinski šalje loptu pored Pjatova za dupliranje prenosti.

Ukrajinci, koji ni do 37. minuta nisu ličili na ekipu koja je kadra da se nađe u četvrtfinalu Lige šampiona, posle minusa od dva gola su se potpuno “raspali”. “Milioneri” su se praktično igrali sa gostima, sve lakše pretili Pjatovu, koja je uspeo u 43. minutu da zaustavi šut Levandovskog i spreči potpuni debakl svog tima posle 45 minuta.

Trener Šahtjora Mirčea Lučesku je drugih 45 minuta počeo sa Daglasom Koštom koji je zamenio Tajsona. To je, ispostavilo se, bio odličan potez. Košta je u 38. minutu imao dve sjajne šanse da donese svom timu egal. Prvo je njegov udarac zaustavio Vajdenfeler, a samo desetak sekundi kasnije je šutirao pored prečke. Prepustili su domaćini inicijativu gostima, koji su uglavnom pokušavali sa distance, ali je odbrana domaćina odlično funkcionisala.  
 
Ipak, posle sat vremena igre sve je bilo poznato u Dortmundu. Sve je počelo od Kube Blažčikovskog. Prvo se poigrao sa čuvarima, potom uposlio Gundogana. Nesrećni Pjatov nije uspeo da uhvati loptu posle udarca, potom se i okliznuo, a Blažčikovski je bio nemilosredan. Poslao je loptu pored nemoćnog golmana “rudara” i definitivno stavio tačku na ovaj duel u 59. minutu.

Nastavili su domaćini u istom ritmu, priuštili navijačima lep, napadački fudbal. Ređale su se prilike ispred gola ukrajinskog tima, ali se pokušaji Levandovskog i Gecea nisu isplatili. Fenemenalnu priliku je u 80. minutu imao Rojs, koji je sam nanizao nekoliko igrača Šahtjora, ali na kraju nije uspeo da matira Pjatova, pa do kraja meča nije bilo promene rezultata.

BORUSIJA DORTMUND - ŠAHTJOR 3:0

Stadion: Signal Induna Park
Gledalaca: 85.000
Sudija: Damir Skomina
Strelci: 31. Santana, Gece 37, Blažčikovski 59.

Borusija: Vajdenfeler, Subotić, Pišček, Santana, Šmelcer, Bender (od 46.Kehl), Gundogan (od 82. Sahin), Gece, Rojs, Blažčikovski, Levandovski.

Šahtjor: Pjatov, Kučer, Rac, Rakicki, Hubšman (od 82. Stepanenko), Fernandinjo, Aleks Tešeira, Srna, Adrijano, Mktarijan, Tajson (od 46. Košta).

sportal.rs

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: