Đoković preokretom do pobede

Svetski sport - Sreda 17.04.2013 - 17:20

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Mastersa u Monte Karlu pobedom nad Mihailom Južnim sa 2:1 (4:6, 6:1, 6:4).

Novak Đoković Novak Đoković

Naredni protivnik biće mu pobednik duela Ernests Gulbis - Huan Monako.

Južni je pružio jak otpor Đokoviću i osvojio prvi set. Nakon toga je srpski teniser zaigrao mnogo sigurnije i prepustio samo jedan gem protivniku u drugom setu. Odlučujući set doneo je pravu dramu, iako početak to nije nagoveštavao.

Nakon početnog brejka Đokovića usledila je izjednačenija igra i Južni preokreće rezultat. To je probudilo Novaka koji je prekinuo seriju protivnika i nakon dva sata i 14 minuta igre stigao do dve meč lopte, prvu je iskoristio i to as udarcem i plasirao se u treće kolo.

Tok meča:

Već u prvom gemu Južni je napravio brejk. Oba tenisera grešili počeli su pomalo uspavano, bilo je grešaka na obe strane, a Južni je iskoristio treću brejk šansu pošto je Đoković bekhendom poslao lopticu u mrežu.

Novak je u prvom gemu vodio sa 30:0, a prva dva poena osvojio je i u sledećem gemu. Ipak, Rus je odlično servirao i najviše zahvaljujući tome materijalizovao je brejk i poveo je sa 2:0.

Činilo se da će Đoković ’podići’ kada je odigrao fenomenalan lob leđima okrenut terenu, posle kojeg je u trećem gemu poveo 40:0. Međutim, Novak je vezao dve duple greške, a loš izbor udaraca i nove greške koštale su ga još jednog brejka – 3:0 za Južnog.

Posle dva Novakova riterna u mrežu Južni je poveo sa velikih 4:0, pre nego što je srpski teniser napokon osvojio svoj prvi gem na meču. Sve do rezultata 5:2 meč je tekao u istom ritmu, bez mnogo uzbuđenja, a onda je Novak podigao nivo igre – počeo je da udara loptice u penjanju, iznudio je nekoliko grešaka Južnog i napravio je brejk bez izgubljenog poena.

Usledila su dva dobra servisa, smanjio je Novak ubrzo na 5:4, ali pred njim je sada bio teži deo posla. Došao je Đoković do 30:30, ali je onda Južni dovoljno dobro napao i Novak ’pasing' bekhendom poslao u aut.

Na prvoj set lopti igrao se dug poen, Južni je imao blagu inicijativu i dočekao je Đokovićevu grešku – 6:4 za Rusa za 43 minuta.

Na početku drugog seta Đoković je poveo 1:0, a onda je posle duple greške Južnog imao dve vezane brejk šanse. Prvu je propustio tako što je slajs poslao u mrežu, a sledeći poen Južni je odigrao savršeno i završio ga je vinerom. Ubrzo je bilo 1:1.

Ono što nije tada, Đoković je učinio u četvrtom gemu – preuzeo je inicijativu u poenima i ponovo je došao do 15:40. Prvu šansu Novak je realizovao tako što se odbranio sjajnim lobom, a onda je ’pasingom’ napravio brejk za 3:1.

Đoković je počeo da igra sa mnogo više samopouzdanja, njegove loptice završavale su dublje u terenu, a istovremeno je smanjio broj grešaka. Lako je Novak uzimao gemove na svoj servis, a zahvaljujući izvanrednom kretanju napravio je novi brejk i poveo sa 5:1.

U narednom gemu došlo je do malog opuštanja, Južni je stvorio brejk šansu, ali je Novak vezao tri poena i izjednačio je na 1-1 u setovima.

Đoković je brejkom otvorio treći set. Bez problema je poveo 40:15, iskoristio prvu šansu i oduzeo servis protivniku. Istim rezultatom prvi teniser sveta dobija i naredni gem, a potom Južni bez izgubljenog poena smanjuje rezultat - 2:1. Novak uzvraća na isti način, dobro ga je služio servis, a bio je uspešan i prilikom izlaska na mrežu.

Izjednačenija igra u nastavku sa dosta dugih poena nakon kojih je Južni bio uspešniji, vratio je brejk i izjednačio - 3:3. Đoković je prokockao tri brejk šanse, a Južni osvaja treći uzastopni gem. Iako nije išlo kako je želeo srpski teniser teškom mukom prekida seriju protivnika za 4:4.

Južni je bio sve umorniji i nakon novog teškog gema Đoković pravi brejk i servira za pobedu. Posle dva sata i 14 minuta igre prvi teniser sveta stigao je do dve meč lopte, prvu je iskoristio i to na najbolji mogući način - asom.

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: