NBA plej-of: Ima li moćnijeg od Majamija?

Svetski sport - Subota 20.04.2013 - 09:37

Asovi NBA lige imaće samo nekoliko dana odmora između regularnog dela sezone i onoga što se čekalo šest meseci. Glavno pitanje koje se postavlja pred plej-of glasi: Da li neko može da stane na put šampionu iz Majamija? Ovako izgledaju parovi prve runde post sezone. U sledeći krug ide tim koji prvi ostvari četiri pobede.

Majami Hit - Milvoki Baks

Aktuelni šampion NBA lige kreće u odbranu titule protiv Milvokija. Najbolji skor u regularnom delu sezone (66-16) samo je potvrdio snagu tima sa Floride, koji i u novi plej-of ulazi kao najveći favorit. U regularnom delu sezone ova dva tima odmerila su snage četiri puta, od čega su Baksi jednom uspeli da "otkinu" pobedu (104:85), uz odličnu partiju Brendona Dženingsa. Ali, to bi bilo sve, jer im se ovde smeši “metla”.

Majami u svojim redovima ima Lebrona Džejmsa koji igra na vanserijskom nivou, ima Vejda, Boša, Luisa, Batjea, Milera, Andersena, Alena, Čalmersa … Jednostavno, Hit poseduje ekipu koja može još jednom vrhunski da odigra plej-of. Ako se zna da je ovaj tim Majamija stvorio niz od 27 uzastopnih pobeda u regularnom delu sezone, što je drugi rezultat u istoriji NBA lige, stvari su prilično jasne.

Kada je poređenje dva tima u pitanju, najzanimljiviji statistički podatak vezan je za broj šuteva iz igre po jednom meču, gde su Baksi prvi u ligi (87,8), dok je Hit na samom začelju (77,4). Ipak, kada se pogleda procenat iskorišćenih prilika, ekipe praktično menjaju mesta.

Tim Erika Spolstre je prvi, dok Milvoki ide na 28. mesto. Bilo kako bilo, Milvokiju se praktično ne daju nikakve šanse, a pored svega, Baksi su jedini tim koji je ušao u plej-of sa manje od 50 odsto učinka u razmeri pobede-porazi. Bilo bi čudno da se serija u prvoj rundi Istoka ne završi pobedom Hita od 4:0.

Njujork Niks - Boston Seltiks

Ekipa iz "velike jabuke" ulazi u doigravanje sa igračem koji prosečno postiže najviše poena po meču. Karmelo Entoni i drugari sa druge pozicije igraju seriju protiv sedmoplasiranog Bostona. Tim koji ima prednost domaćeg terena u ovoj seriji ima najbolji učinak još od sezone 1999/00. Sve do ove godine, Niksi nisu u regularnom delu zabeležili 50 ili više pobeda.

Imao je Njujork period krize, ali kako se kraj regularnog dela približavao, Niksi su bivali sve bolji. Uz Džejsona Kida, Džej Ar Smita, Tajsona Čendlera i ostale, deluje da je šampion Atlantik divizije blagi favorit. Ipak, ne treba sumnjati u, pre svega, defanzivne sposobnosti „zelenih“. Dodatno, biće interesantno videti kako se Entoni nosi u mečevima koji imaju veliku težinu, kao i da li će uspeti da prenese formu u plej-of.

Ono što će sigurno biti veliki problem za "kelte" je činjenica da u timu nema Ražona Ronda. Sa ovim čovekom i bez njega, ni jedan tim nije isti. Ipak, odmorni Kevin Garnet i Pol Pirs mogu značajno da se promene u plej-ofu, poznato je da su već dosta toga prošli zajedno i to može biti njihov adut. Uz Terija, Grina, Kroforda i ostale, Boston ima snage da reši seriju u svoju korist. Ovo je definitivno jedan od najzanimljivijih parova prve runde doigravanja i vrlo lako može da ode na bilo koju stranu. Ako se mora prognozirati pobednik, neka to budu Niksi, u šest ili sedam utakmica.

Indijana Pejsers - Atlanta Houks

Uprkos neubedljivom startu sezone i povredi velikog aduta Denija Grejndžera, Indijana je uspela da osvoji treće mesto na istoku i u prvoj rundi post sezone igraće protiv Atlante. Nepredvidivi Houksi u plej-of kreću sa šestog mesta, a u 82 odigrane utakmice, zabeležili su samo četiri pobede manje od svog protivnika. U suštini, biće ovo okršaj dve veoma različite ekipe.

Indijana će do druge runde pokušati da dođe prepoznatljivom, čvrstom odbranom, dok Houksi svoje adute drže u napadu visokog tempa, sa gomilom šuteva za tri poena. Seriju će definitivno obeležiti duel Dejvida Vesta i Džoša Smita, odnosno Roja Hiberta i Ala Horforda. Ako se u sve uključi i kvalitet Pola Džordža, kao i manje konstantna igra Atlante, Pejsersi imaju prednost u predstojećim duelima i trebalo bi da završe seriju u pet ili šest utakmica.

Bruklin Nets - Čikago Buls

Prva sezona Netsa u Bruklinu je, uz očiglednu turbulenciju, pa i smenu trenera, prošla prilično uspešno. Sa druge strane, Čikago, čak i bez prve zvezde Derika Rouza, ima solidan učinak i sa pete pozicije će tražiti sreću u doigravanju. Netsi su u regularnom delu bili nemilosrdni prema ekipama koje nisu ušle u plej-of, dok su protiv timova sa učinkom preko 50 odsto slavili 18 puta, a bili nadigrani 28. Kao što je to bio slučaj i u prvom delu takmičarske godine, ovo bi mogao da bude duel sa najmanje poena među svih osam parova doigravanja.

Ono što daje prednost Bulsima jeste i činjenica da su dobili tri od četiri meča sa Netsima. Dobra odbrana ekipe Toma Tibodoa govori da je Čikago u proseku sveo Bruklin na 87,5 poena, što je devet manje u odnosu na prosek Bruklina.  Napadački potencijal Netsa, ipak može da nadoknadi i promeni ovaj odnos, za šta će im biti potreban raspoloženi Deron Vilijams. Svakako treba obratiti pažnju i na duel Lopez-Noa, dok će interesantno izgledati i eventualni, doduše malo verovatni, povratak Rouza. Definitivno jedan od duela koje je nezahvalno prognozirati. Uz veliku rezervu, reći ćemo da Bulsi idu dalje posle šest mečeva.

ZAPAD

Oklahoma siti Tander - Hjuston Rokets

Iako smo u najavi lige dobili packe kada smo rekli da će Oklahoma biti prva na Zapadu, Durent, Vestbruk i ostali su se bez većih problema popeli na vrh ovog dela NBA karavana, što znači da će im protivnik u prvom delu plej-ofa biti Hjuston. "Rakete" su poražene u poslednjoj utakmici regularnog dela i to posle produžetka od direktnog rivala Lejkersa, tako da će na megdan raspucanoj "grmljavini".

Bez previše filozofiranja, nekadašnji Sijetl ima bolji tim. Hjuston će pokušati da se upusti u trku sa Oklahomom, ali teško da može da izvuče više od jedne pobede, i to na faktor Džejmsa Hardena ili čudno visokog procenta ubačenih trojki. Odbrana Hjustona ne može da parira ovom rivalu, tim nije dovoljno iskusan i vrlo je izvesno da će momci iz Teksasa posle ove serije ići na pauzu.
Dakle, Oklahoma ide dalje posle četiri, eventualno pet mečeva.

San Antonio Spars - Los Anđeles Lejkers.

U tri reči: "Jesam ti rek'o" serija. Krajnje nepredvidiv set mečeva, posle kojeg će uspešni prognozeri dosadno likovati. Kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama, ekipa Grega Popoviča je na visokom nivou, sa velikom rotacijom, uspešno iznela regularni deo sezone, ali ostaje pitanje kako će se snaći u plej-ofu. Užasno nepredvidivi Lejkersi jedva su se dokopali post sezone i vrlo lako bi doigravanje moglo da utiče na to da se ogroman potencijal tima pretvori i u ogromno uspešne rezultate.

Naravno, za sada sve stoji pod znakom pitanja. Povrede će odigrati značajnu ulogu u konačnom rezultatu serije. Lejkersi neće moći da računaju na Kobija Brajanta, ali još uvek nije izvesno ni koliko će timu moći da pomogne iskusni Stiv Neš, od kojeg u mnogome zavisi protok lopte i čitava koncepcija napada tima iz LA. Na drugoj strani, roviti Toni Parker i Manu Đinobili trebalo bi da budu u ekipi Sparsa od samog starta, što je samo po sebi plus.

Nezaobilazna je uloga Tima Dankana, odnosno Dvajta Hauarda, koji svojom odbranom može dosta toga da reši. U svakom slučaju, nivo igre Sparsa na koji smo navikli, dakle ništa više od uobičajenih partija "velike trojke" moglo bi da bude presudno u izuzetno neizvesnoj seriji. Odsustvo Brajanta definitivno će promeniti izgled čitavog seta mečeva, a u sledeći krug trebalo bi da ide San Antonio, nakon, recimo, šest mečeva. Znajući kako se kretala sezona Lejkersa, ni jedan rezultat ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje.

Denver Nagets - Golden Stejt Voriors

Denver je u plej-of ušao sa treće pozicije na Zapadu, uz uočljivo jaku igru na svom terenu. Nagetsi su u tekućoj sezoni ostvarili 38 pobeda i samo tri poraza u "Pepsi" centru, što će im i te kako pomoći, bar na psihološkom planu. Denver prosečno postiže 106,1 poen po meču, što je prvi rezultat u ligi. Do kraja sezone će morati bez Danila Galinarija i to jeste veliki hendikep, ali daleko od toga da je nenadoknadiv, bar u prvom krugu. Louson i Farid su takođe imali poteškoća sa povredama, ali za sada deluje da će moći maksimalno da se stave na raspolaganju treneru Karlu.

Na drugoj strani, Voriorsi imaju svoju priliku, prvenstveno zbog raspucanog Stefonna Karija, koji je u regularnom delu sezone ubacio 272 trojke u regularnom delu, što je i rekord lige. Pored Karija, ne sme se zaboraviti ni Klej Tompson, koji ume i te kako da namuči protivničke odbrane. Ukupno gledano, ako se Nagetsi postaraju za šutere Voriorsa, već su u prednosti, ali je teorija jedno, a teren nešto sasvim drugo. Dva ofanzivno nastrojena tima garantuju zabavnu seriju, u kojoj su Nagetsi blagi favorit. Iako ne treba isključiti prolazak Golden Stejta, recimo da tim iz Kolorada rešava duele u svoju korist, posle šest mečeva.

Los Anđeles Klipers - Memfis Grizlis

Bez obzira na to šta se dešavalo sa Lejkersima, kada su Klipersi bolji od dva tima iz Los Anđelesa, onda njihova sezona može da traje mnogo duže nego što je to slučaj. Vođeni tandemom Pol-Grifin, Klipersi kreću u avanturu post sezone, a prvi rival na putu ka uspehu biće im ekipa Memfisa, baš kao što je to bio slučaj i u prethodnoj godini. Sve "miriše" na to da će serija ponovo otići u sedam mečeva i da će se pobednik odlučiti nakon omanjeg košarkaškog “rata” ili trenutka veće inspiracije.

Iako Klipersi mogu da se pohvale napadačkim talentom Pola, Grifina i Kroforda, kao i činjenicom da ne “leže” Memfisu, "grizliji" imaju snage da ih "ućutkaju" defanzivom, na čelu sa Markom Gasolom. Odlaskom Rudija Geja, poeni u Memfisu su se drugačije rasporedili i deluje da Konli, Gasol i posebno Rendolf sada više igraju kao tim, što im može doneti uspeh. Ako moramo da se opredelimo za pobednika, glasamo za Memfis.

NBA, prvi mečevi prve runde plej-ofa:

Subota

Njujork - Boston 21.00
Denver - Golden Stejt 23.30

Nedelja

Bruklin – Čikago 02.00
LA Klipers – Memfis 04.30
Indijana – Atlanta 19.00
San Antonio – LA Lejkers 21.30

Ponedeljak

Majami – Milvoki 01.00
Oklahoma – Hjuston 03.30

 

sportal.rs

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: