Trijumf sjajnog Alonsa u Kini

Svetski sport - Nedelja 14.04.2013 - 12:33

Vozač Ferarija Fernando Alonso u dominantnom stilu slavio je na trećoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Kine.

Trijumf sjajnog Alonsa u Kini Trijumf sjajnog Alonsa u Kini

Španac je do prve pobede ove sezone, a 31. u karijeri, došao u Šangaju u vremenu od 1:36:26.945 sata.

Drugo mesto, sa zaostatkom od deset sekundi, zauzeo je Kimi Raikonen u Lotusu, dok je treći bio vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Iako nije vodio sve vreme tokom Velike nagrade Kine, Alonso je ostvario veoma dominantnu pobedu, do koje je došao čistom brzinom. Dok su rivali Ferarija smišljali taktiku kojom bi mogli da ih nadmudre, Alonso je odvozao trku bez greške i na kraju slavio gotovo bez ikakvih problema. Tim trijumfom Španac se izjednačio po broju pobeda sa Najdželom Menselom.

Odličnu trku odvozali su i Raikonen i Hamilton, dok je aktuelni šampion Sebastijan Fetel ovoga puta bio žrtva taktike svog tima. Mladi Nemac je odlučio da se ne bori za pol poziciju tokom kvalifikacija, pa je u prvom delu trke izgubio dosta vremena u preticanju vozača koji su bili ispred njega. U samom finišu imao je šansu da se bori za mesto na podijumu, ali mu je nestalo vremena da učini nešto više, pa je morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Posle diskvalifikacije iz subotnjih kvalifikacija, vozač Red Bula Mark Veber odlučio je da startuje iz boksa. U prvoj krivini staze u Šangaju posle starta poveo je Hamilton, ispred Alonsa, Mase, Raikonena, Grožana, Rozberga, Rikarda i Batona, dok je Fetel ostao deveti. Rozberg je do kraja prvog kruga uspeo da pretekne Grožana, dok je nedugo zatim došlo do kontakta između dvojca Fors Indije Adrijana Zutila i Pola di Reste, a iako je Britanac u jednom trenutku bio van staze obojica su nastavili dalje.

Veber je posle starta napredovao za jednu poziciju, ali je odmah otišao u boks, pošto je trku započeo na mekim pneumaticima. Alonso se odlično držao iza Hamiltona, bio je unutar jedne sekunde od njega, dok je Masa bio veoma blizu, isto kao i Raikonen. Kada je aktiviran DRS, posle trećeg kruga, Alonso je polako počeo da pritiska Hamiltona, ali se vozač Mercedesa branio sve do starta petog kruga, kada je izgubio dve pozicije u prvoj krivini, pošto ga je pretekao i Masa.

Nešto ranije, Fetel je pošto je uspeo da pretekne Batona, izgubio poziciju od Nika Hilkenberga u Zauberu, dok je Rikardo prvi od vozača među prvom desetoricom otišao u boks u petom krugu. U šestom krugu Hamilton je otišao u boks, a odmah ga je pratio Rozberg, koji se vratio na stazu ispred Vebera. Tada je došlo do velikih problema i malog požara prilikom promene pneumatika Zutilu, koji je prethodno ostao bez zadnjeg dela bolida kada je na njega naleteo Esteban Gutijeres u Zauberu. Mladi Meksikanac je tada završio van staze, dok je vozač Fors Indije ostao u boksu, a Gutijeres je kažnjen pomeranjem za pet mesta na startu naredne trke u odnosu na rezultat u kvalifikacijama.

Alonso je na čelu povećao svoju prednost na više od sekunde u odnosu na Masu, ali je nastavio odmah u boks, kao i Raikonen, a u sledećem krugu isto je učinio i Masa. Vođstvo je tada nasledio Hilkenberg, ispred Fetela i Batona, dok je Alonso bio sedmi, ispred Hamiltona. Veber se do tada probio do 11. pozicije, iza Raikonena, a ispred Mase, koji je konstantno tražio način da ga napadne. Brazilac se konačno našao ispred Vebera u devetom krugu, a vozač Red Bula nije uspeo da mu uzvrati. U krugovima koji su sledili nije bilo mnogo akcije, ali se Alonso zajedno sa Hamiltonom probijao pored vozača koji nisu još uvek bili na zameni pneumatika.

Hilkenberg i Fetel su otišli boks u 15. krugu i branilac titule je bez problema nadoknadio dosta vremena i na stazu se vratio iza Rozberga. Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do kontakta između Vebera i Žan-Erika Vernja u bolidu ekipe Toro Roso. Australijanac je u tom trenutku napao i bio previše agresivan i morao je da ode u boks, a odmah posle tog incidenta pretekao ga je Fetel.

Samo krug kasnije, na istom mestu, došlo je do kontakta između Raikonena i Serhija Peresa u drugom Meklarenu, pošto je mladi Meksikanac izgurao vozača Lotusa sa staze. Odmah potom Veber je dosta usporio zbog problema sa bolidom i iz tima su mu samo poručili da se polako vrati u boks, ali je u međuvremenu čak ostao i bez zadnjeg desnog točka i zaustavio se pored staze. Tada je istaknuta žuta zastavica na tom delu staze, koja je sklonjena u 20. krugu, dok je Veber posle trke dobio kaznu pomeranja za tri mesta na startu sledeće trke.

U tom krugu, u boks su po drugi put otišli Masa i Rozberg, dok je Fetel uspeo da se probije pored Peresa i došao do pete pozicije. Baton do tada nije bio u boksu, ali je sigurno vodio do 21. kruga, kada ga je obišao Alonso, dok je Hamilton bio četiri i po sekunde iza, a konstantno ga je napadao Raikonen. Rozberg je neplanirano samo krug posle prethodnog ponovo otišao u boks i vratio se na stazu kao 16, ali je ubrzo odustao pošto se parkirao u garaži.

Hamilton i Raikonen su zajedno otišli u boks u 22. krugu i na stazi su se vratili u nepromenjenom poretku. Isto su učinili i Alonso i Baton u 24. krugu i vratili su se na treću, odnosno četvrtu poziciju, iza Fetela i Hilkenberga. Španac se vrlo brzo primakao vozaču Zaubera i pretekao ga bez većih problema, a potom krenuo u poteru za Fetelom. Mladom Nemcu su iz boksa poručili da ne gubi dosta vremena boreći se sa Alonsom.

Hamilton je u 29. krugu pretekao Batona, a nekoliko trenutaka kasnije Alonso je ponovo preuzeo vođstvo, pošto je obišao Fetela. Mladi Nemac je u 32. krugu otišao po drugi put po nove pneumatike i vratio se na stazu iza Mase, na osmu poziciju, ali ga je brzo pretekao. U međuvremenu, Hilkenberg se posle odlaska u boks probio pored Di Reste, do pete pozicije.

Raikonen je prvi otišao po treći put u boks od vodećih vozača, u 35. krugu, pa su Hamiltonu poručili a mora da ubrza da bi posle naredne zamene pneumatika ostao ispred njega. Dva kruga kasnije Fetel je pretekao Batona za treće mesto, dok je Hilkenberg izgubio poziciju od Mase pošto su obojica u istom trenutku ušli u boks. Hamilton je u 38. krugu po treći put bio u boksu i na stazu se vratio iza Raikonena i Rikarda, kao šesti, ali je odmah profitirao kada je Australijanac produžio po nove pneumatike.

Alonso je iz kruga u krug povećavao svoju prednost, koja je u 40. krugu bila skoro 20 sekundi, a sledili su ga Fetel, Baton, Raikonen i Hamilton. U 41. krugu vozač Ferarija je po treći put otišao u boks i vratio se iza aktuelnog šampiona, ali ga je napao već na startu sledećeg kruga i vratio se na prvu poziciju. Raikonen je nedugo zatim pretekao Batona, koji je potom trpeo napade i od strane Hamiltona, koji ga je takođe obišao.

U poslednjih nekoliko krugova Fetel je počeo brzo da sustiže Hamiltona i bio je odmah iza njega u poslednjih nekoliko krivina. Ipak, Britanac je uspeo uspešno da se odbrani i bude treći u cilju, a sledili su ga Fetel, Baton, Masa, Rikardo i Di Resta. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Grožan i Hilkenberg.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledeće nedelje Velikom nagradom Bahreina na stazi „Sakir“.

Fernando Alonso


Rezultati trke za Veliku nagradu Kine:
1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:36:26.945
2. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 10.168
3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 12.322
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 12.525
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 35.285
6. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 40.827
7. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + 42.691
8. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 51.084
9. Roman Grožan (Francuska) Lotus + 53.423
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Zauber + 56.598
11. Serhio Peres (Meksiko) Meklaren + 1:03.860
12. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:12.604
13. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:33.861
14. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + 1:35.453
15. Žil Bjanki (Francuska) Marusja + jedan krug
16. Šarl Pik (Francuska) Katerhem + jedan krug
17. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + jedan krug
18. Gido van der Garde (Holandija) Katerhem + jedan krug
odustali:
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes
Mark Veber (Australija) Red Bul
Adrijan Zutil (Nemačka) Fors Indija
Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 52
2. Kimi Raikonen 49
3. Fernando Alonso 43
4. Luis Hamilton 40
5. Felipe Masa 30
6. Mark Veber 26

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 78
2. Ferari 73
3. Lotus 60
4. Mercedes 52
5. Fors Indija 14
6. Meklaren 14

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: