Grad izgubio spor za ZAGAĐENJE POZORIŠTA

Lokalne vesti - Petak 12.04.2019 - 11:31

Tužba grada Vranja protiv preduzeća „Banković“ za zagađenje zgrade Pozorišta „Bora Stanković“ kontaminiranim oplatolom tokom rekonstrukcije, odbijena je, saznaje OK Radio.

Dekontaminacija plaćena iz gradske kase FOTO: D. Ristić/OK Radio Dekontaminacija plaćena iz gradske kase FOTO: D. Ristić/OK Radio
Kako je našoj redakciji potvrdila Đurđica Đorđević, gradski pravobranilac, tužbu grada Vranja odbacio je Privredni sud u Leskovcu u kojem je vođen ovaj spor.
 
- Tužbeni zahtev je odbijen kao neosnovan jer nije nađena odgovornost izvođača radova, preduzeća „Banković“.
 
Grad Vranje je na tu odluku uložio žalbu Privrednom apelacionom sudu čije je razmatranje u toku – rekla je Đorđevićeva OK Radiju.
 
Kontaminacija pozorišne zgrade nastala je tokom prve faze rekonstrukcije i otkrivena je nakon što su radnici na postavljanju vodovodnih instalacija imali zdravstvene probleme.
 
Institut „Vinča“ je početkom novembra 2015. godine ustanovio da je prilikom betoniranja korišćeno ulje „Nisotek“ za premazivanje drvene oplate, opasno po zdravlje ljudi.
 
Gradsko veće je na osnovu ovog nalaza zatražilo od preduzeća "Banković" da snosi troškove saniranja štete pod pretnjom sudskog procesa.
 
Boban Banković, vlasnik Građevinskog preduzeća „Banković“ iz Crne Trave koje je izvelo radove na obnovi vranjskog pozorišta u sklopu prve faze, tvrdi da nije koristio neispravni i kontaminirani oplatol.
 
Zbog toga je pokrenut sudski postupak pred Privrednim sudom u Leskovcu, a u međuvremenu je Institut "Vinča" angažovan za dekontaminaciju zgrade.
 
Komplikovani postupak finansiran sa 53 miliona dinara iz sredstava lokalne samouprave je izveden u devet faza, trajao je 15 meseci završen je krajem 2017. godine.
 
Novac za nastavak radova na rekonstrukciji zgrade je obezbedila Vlada Srbije, a sve bi, uz opremanje, trebalo da bude gotovo do jeseni i narednih „Borinih pozorišnih dana“.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: