NUHIJEVIĆ: Ekologija se uči polako

Lokalne vesti - Ponedeljak 21.12.2015 - 11:51

Čitavu 2015. godinu OK Radio bavi se ekološkim problemima Vranja. Zato je logičan sagovornik za prvi novogodišnji intervju baš Nemanja Nuhijević, gradski većnik za ekologiju, prava adresa da kaže sve o problemimaa zagađenja, ali i očuvanja životne sredine u Vranju.

Nuhijević: Nastavljamo dalje FOTO: OK Radio Nuhijević: Nastavljamo dalje FOTO: OK Radio

Vranje je jedna od opština u kojoj se najviše odvaja za ekologiju. O kojim sumama godišnje je reč?

-  Iznos Fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu je 37.337.000,00 koji se ostvaruje putem naplate naknade za zaštitu životne sredine.

Kako se troši taj novac?

- Sredstva se troše po unapred predviđenim aktivnostima, odobrenim od strane ministarstva. Tokom 2015.godine iz ovog fonda finansirano je čišćenje reka (dela Korbevačke reke, Sobinskog kanala,Vranjske reke, od ulice Bore Stankovića do bulevara AVNOJA, dela Tibuške reke), ozelenjavanje i sređivanje javnih površina, kupovina kamiona autosmećara vrednog 13,5 miliona dinara i kontejnera u vrednosti tri miliona dinara.

Tokom cele godine, kontinuirano se vrši kontrola zagađenosti vazduha i alergenopolena kao i analiza ispravnosti vode sa gradskih javnih česmi.


Poseban deo fonda predviđen je za uređenje otpadnih voda pre svega fekalnih kanalizacija.Takođe, želim da istaknem da je ove jeseni raspisan i sproveden Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine, u okviru kojeg su odobrena 23 projekta u ukupnom iznosu od tri miliona dinara.

Koji su najveći problemi u zaštiti životne sredine u Vranju?

- Postoji više aspekata zaštite životne sredine koji nisu na zadovoljavajućem nivou, pre svega, tu mislim na veliki broj divljih deponija,zagađenje korita reka i nedovoljno uređenog sistema fekalne kanalizacije.


Šta se radi na njihovom rešavanju ili ublažavanju?

-  Grad Vranje je tokom godine utrošio značajna sredstva u iznosu od 25 miliona dinara. Za čišćenje korita reka i divljih deponija izdvojeno je 6.000.000 dinara, za ozelenjavanje površina 2.000.000.

Takođe, organizovana je i edukacija najmlađih po vrtićima i osnovnim školama kao i po MZ.



Šta će biti prioriteti u vašem radu u narednih godinu dana?

- Veći deo sredstava tokom 2016.godine biće usmeren ka rešavanju problema otpadnih voda i fekalnih kanalizacija, čije izlivanje u gradske reke predstavlja veliki ekološki problem.Takođe, nastaviće se sa čišćenjem korita reka i divljih deponija.

Do koje mere je razvijena svest na jugu Srbije o neophdnosti zaštite životne sredine, i šta se može učiniti na njenom poboljšanju?

- Budimo iskreni, svest o očuvanju životne sredine nije na potrebnom nivou, ne samo u lokalnoj zajednici, već i u samom društvu.

U prethodnoj godini, Grad Vranje je pokrenuo niz programa i inicijativa uz učešće građana, čiji je cilj bio ukazivanje na značaj podizanja svesti o očuvanju sredine koja nas okružuje.

Ovakve inicijative će biti nastavljene i u 2016. godini, kroz niz edukativnih programa i radionica.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: