Gumoplastika pred STEČAJEM, radnici POLOVIČNO NAMIRENI

U fokusu - Ponedeljak 04.03.2019 - 11:03

Vranje – U Privrednom sudu u Leskovcu je za 14. mart zakazano ročište radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečajnog postupka u Privrednim društvu „Gumoplastika“ iz Bujanovca, kada će, najverovatnije, biti pokrenut i stečajni postupak, saznaje OK Radio.

Radnici pogona u selu Klenike u štrajku glađu FOTO: Nezavisnost GMP Bujanovac Radnici pogona u selu Klenike u štrajku glađu FOTO: Nezavisnost GMP Bujanovac
Prema razlozima koje je naveo predlagač za pokretanje stečajnog postupka, Ministarstvo privrede Republike Srbije a koji su predviđeni članom 11. Zakona o stečaju, stečaj će najverovatnije i biti otvoren na zakazanom ročstu.
 
Iz Ministarstva su naveli da je u konkretnom slučaju „kod stečajnog dužnika nastupila trajna nesposobnost plaćanja, tj. neprekidna blokada počev od 9. maja 2018. godine“ koja je na dan podnošenja preloga iznosila 8,4 miliona dinara.
 
Iz Ministarstva dodaju da stečajni dužnik nije privatizovan do roka predviđenog zakonom, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.
 
Kako za OK Radio kaže poverenik sindikata „Nezavisnost“ bujanovačke „Gumoplastike“ Slavoljub Ristić, radnicima je isplaćena razlika u zaradi do minimalne plate, ali glavni zahtevi koji su ih naterali na štrajk, nisu prihvaćeni.
 
- Mi smo mesecima primali osam do 15 hiljada dinara mesečno, zbog čega su zaposleni u pogonu u selu Klenike svojevremeno štrajkovali, a jedno vreme smo stupili i u štrajk glađu.
 
Za vreme štrajka, nisu nam uplaćivani doprinosi, ali to nam nije izmireno, a ne verujemo ni da će biti uplaćeno.
 
Radnici su bili primorani da, ukoliko žele isplatu dugovanja koja su obračunata, potpišu izjavu da nemaju dalja potraživanja, a ko nije potpisao, ostao je bez para – navodi rezignirano Ristić.
 
Iako su se radnici nadali isplati socijalnog programa, to im nije omogućeno.
 
Kako im je rečeno, navodi Ristić, zaposleni u pogonu u selu Klenike su primljeni u radni odnos nakon stupanja na snagu Vladine uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, zbog čega nemaju pravo na socijalni program.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: