ABA liga: Derbi dobio Radnički

Nacionalni sport - Utorak 29.01.2013 - 09:16

Košarkaši Radničkog pobedili su Partizan u Jezeru sa 78:76 u derbiju i poslednjem meču 19. kola ABA lige.

jedan koš odlučio pobednika jedan koš odlučio pobednika

 

Veoma nervozan meč odlučen je u ’penal završnici’, Lučić je u poslednjoj sekundi imao šut za pobedu, ali je promašio.
 
Partizan je bolje počeo duel, ali je ekipa Miroslava Nikolića serijom trojki u trećoj četvrtini stigla do dvocifrene prednosti koju je umalo ispustila u samom finišu.
 
Kragujevčanima je ovo 11. trijumf u sezoni, dok je Partizan pretrpeo sedmi poraz i sada mu tri ekipe (Cedevita, Budućnost, Radnički) dišu za vratom na trećem mestu na tabeli. 
 
Aleksandar Ćapin ponovo je predvodio Radnički. Odigrao je svih 40 minuta i imao 23 poena (3-11 za tri) i šest asistencija. Birčević je imao 11 poena i 4 skoka, a Teriko Vajt je dodao 13 poena. U ekipi Partizana kapiten Lučić je ubacio 20 poena (8-12 iz igre), Gagić je dodao 14, a Bertans 11. 
 
Duel u prepunoj hali Jezero prekinut je nekoliko puta na početku jer su domaći navijači ubacivali papirne rolne na parket. Iza klupe Partizana grupica navijača domaće ekipe vređala je trenera crno-belih Duška Vujoševića. Što se igre tiče, Partizan je bolje krenuo iako je prve poene postigao Radnički. 
 
Ekipa Duška Vujoševića je već u prvih pet minuta agresivnom odbranom oduzela nekoliko lopti Kragujevčanima, a na drugoj strani ta agresivnost je manifestovana sikokovima u napadu. U startnoj petorci crno-belih našao se i Žofri Lovernj koji je uz Gordona i Milosavljevića bio najzaslžniji za vođstvo svog tima od 12:4 u 6. minutu nakon kojeg je Miroslav Nikolić zatražio tajm-aut. 
 
U nastavku prve deonice domaći sastav se konsolidovao. Birčević, Vajt i Ćapin pokrenuli su igru svoje ekipe, ali je nakon prvih deset minuta Partizan imao plus četiri (18:14). 
 
Prve poene u drugoj deonici postigao je Bogdanović (20:14), a onda je usledio veliki pad u igri Partizana koji je Radnički iskoristio. Domaći tim zaigrao je mnogo čvršću odbranu pa je serijom 16-2 u 18. minutu stigao do velikih plus osam (30:22). Do kraja poluvremena Partizan se ipak vratio, a veoma važnu trojku praktično u poslednjoj sekundi postigao je kapiten Lučić za 32:29. 
 
Početkom drugog poluvremena obe ekipe su se raspucale, što je bilo i za očekivati s obzirom na očajan šut u prvih 20 minuta. Domaći tim furiozno je krenuo, Borisov je ubacio dve, a Vajt i Ćapin po jednu trojki i Radnički je u 24. minutu imao plus 12 (44:32). 
 
Usledio je tajm-aut Duška vujoševića posle kojeg je njegov tim odigrao nekoliko odličnih minuta. Bertans je pogodio dve vezane trojke, zatim je Vesterman ubacio još jednu i prednost domaćina je istopljena (44:41). 
 
Nakon serije trojki crno-belih bio je red da Nikolićž zatraži tajm-aut i njegova reakcija je takođe uspela. Radnički je novom serijom trojki ponovo došao do dvocifrene prednosti koja je pred poslednjih deset minuta iznosila pluš šest (57:51). 
 
U poslednjih deset minuta mnogo bolje se snašao Radnički. Partizan osim kapitena Lučića nije imao raspoloženog igrača, pa je poene uglavnom postizao sa linije slobodnih bacanja. Na drugoj strani Aleksandar Ćapin je diktirao ritam svoje ekipe koja je držala prednost 0d 6 do 10 poena. 
 
Činilo se da je pobednik odlučen kada je pobednik odlučen kada je Ćapin pogodio trojku za plus deset (72:62) četiri minuta pre kraja, ali domaći košarkaši su sami sebi zakomplikovali situaciju. Vizer i Krstović promašili su po dva slobodna bacanja, pa je Partizan 100 sekundi pre kraja nakon trojke Bertansa prišao na samo minus četiri (72:68). Usledila su dva promašaja Mijatovića za tri poena, poene su na drugoj strani postigli Gordić i Gagić, pa je sam finiš bio izuzetno dramatičan. 
 
Ćapin je 35 sekundi pre kraja bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, Partizan je dobio šansu da pobede, ali je odigrao veoma loš napad. Lopta je završila kod Bertansa koji je iz veopma teške pozicije promašio ceo koš, pa je Ćapin ponovo dobio priliku na liniji slobodnih bacanja. 
 
Ovoga puta plej Kragujevčana bio je siguran, ali to nije bio kraj drame. Gagić je postigao brzu dvojku na drugoj strani, Ćapin je ponovo ubacio dva bacanja, a domaći su pravili faul na Bertansu koji je pet sekundi pre kraja bio siguran. 
 
Usledio je faul na Stivenu Markoviću koji je bio polovično precizan pa se pa je tim Duška Vujoševića dobio još jednu priliku da izjednačenje ili pobedu. Odgovornost je preuzeo Lučić koji je iz veoma teške situacije i uz možda kontakt promašio trojku i bodovi su ostali u Kragujevcu.
B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: