LIGA ŠAMPIONA: A sada - derbi!

Nacionalni sport - Sreda 13.02.2013 - 14:20

Najtrofejniji klubovi iz najjačih evropskih liga - Real Madrid i Mančester junajted...

 

Najtrofejniji klubovi iz najjačih evropskih liga - Real Madrid i Mančester junajted, sastaće se u sredu uveče (20.45) na Santjago Bernabeu u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona. Trostruki uzastopni šampion Ukrajine domaćin dvostrukom uzastopnom prvaku Nemačke. Gledajte utakmice u ekskluzivnim prenosima na Klik SPORT portalu.
Juventus i Pari Sen Žermen u utorak uveče su jednom nogom već zakoračili u četvrtfinale najkvalitetnijeg klupskog takmičenja u Evropi, ali od današnjih duela očekuju se mnogo veća uzbuđenja.
 
Real će u Madridu ugostiti Mančester junajted, a Šahtjor u Donjecku Borusiju Dortmund (Arena Sport 3).
 
Prvi par je odmah po žrebu okarakterisan kao "finale pre finala" i predstavlja jedan od najjačih duela ikada u ovoj fazi takmičenja.
 
Tako nešto ne treba da čudi pošto se sastaju devetostruki (Real) i trostruki (Junajted) prvaci Evrope. 
 
Veliku pažnju ova utakmica privlači i zbog toga što će jedan od najboljih fudbalera današnjice, Kristijano Ronaldo, prvi put od odlaska iz Mančester junajteda igrati protiv kluba u kojem je stekao svetsku slavu.
 
U centru interesovanja javnosti su i dvojica trenera, Aleks Ferguson i Žoze Murinjo. Veliki rivalitet izradili su dok je Portugalac vodio Porto, Čelsi i Inter. U međusobnim duelima uspešniji je Murinjo sa šest pobeda, naspram Fergusonove tri. Šest utakmica je završeno nerešeno.
 
U poslednjem nadmudrivanju dvojice stručnjaka uspešniji je bio Ferguson kada je u sezoni 2008/09, takođe u osmini finala Lige šampiona, Mančester junajted eliminisao Inter. U Milanu je bilo 0:0, a potom u Mančesteru 2:0 za domaćina.
 
Što se tiče direktnog rivaliteta klubova, Real je uspešniji. U osam dosadašnjih mečeva Madriđani su pobedili tri puta. Mančester je bio bolji jednom manje, a tri puta je bilo nerešeno.
 
Zanimljivo, Englezi nisu doputovali u Španiju dan pre utakmice, kao što je uobičajeno, već su trenirali u svom sportskom centru kako Murinjo i njegov stručni štab ne bi mogli da "provale" Fergusonove zamisli.
 
Da li su uspeli sve da sakriju, saznaćemo uskoro.
 
OČEKIVANI SASTAVI:
 
REAL MADRID: Dijego Lipez, Koentrao, Ramos, Pepe, Arbeloa, Ćabi Alonso, Kedira, Di Marija, Ozil, Kristijano Ronaldo, Benzema.
 
MANČESTER JUNAJTED: De Hea, Rafael, Ferdinand, Vidić, Evra, Kleverli, Kerik, Nani, Valensija, Runi, Van Persi.
 
 
Druga utakmica koja će se igrati u sredu uveče nije ništa manje rezultatski bitna.
 
Iako je duel Šahtjora i Borusije Dortmund manje atraktivan po imenima rivala, sigurno je da će se u Donjecku voditi velika borba.
 
Borusija je daleko od treće uzastopne titule u Bundesligi i dominaciju Bajern Minhena u domaćem prvenstvu pokušaće da nadomesti osvajanjem Lige šampiona.
 
Nemci imaju veliku ambiciju, pošto su prošle sezone takmičenje završili već u grupnoj fazi. Ovaj put, u konkurenciji Reala, Ajaksa i Mančester sitija, prošlo su kroz "grupu smrti" bez poraza!
 
Šahtjor je bio iza Juventusa, ali ispred aktuelnog evropskog prvaka Čelsija i, za ovo takmičenje, slabašnog Nordsjelanda.
 
Ukrajinci su ubedljivo prvi u nacionalnom šampionatu, ali bi problem za igrače Šahtjora moglo da bude to što su poslednju takmičarsku utakmicu odigrali još 5. decembra, kada su u svojoj Dombas areni izgubili od Juventusa 0:1.
 
"Rudari" iz Donjecka su, takođe, tokom zime ostali bez Brazilca Vilijana koji je za 35 miliona evra otišao u ruski Anži. Imajući sve to u vidu, Šahtjoru će biti teško da se po drugi put u istoriji domogne četvrtfinala.
 
Šahtjor i Borusija do sada su se sastali dva puta i oba puta je uspešniji bio klub iz Dortmunda.
 
OČEKIVANI SASTAVI:
 
ŠAHTJOR: Pjatov, Srna, Rakicki, Čigrinski, Rac, Stepanenko, Fernandinjo, Teišeira, Mkhitarjan, Tajson, Luiz Adriano.
 
DORTMUND: Vajdenfeler, Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer, Kel, Blaščikovski, Gece, Rojs, Bender, Levandovski.
 
Oba revanš meča igraće se 5. marta.
 
Utakmice Lige šampiona gledajte u ekskluzivnim prenosima na Klik SPORT portalu.
Mondo

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: