Azarenka odbranila trofej

Svetski sport - Subota 26.01.2013 - 14:39

Viktorija Azarenka odbranila je titulu na Australijan openu i sačuvala prvo mesto na WTA listi.

Viktorija Azarenka u akciji (foto:beta) Viktorija Azarenka u akciji (foto:beta)

 

Beloruskinja je do drugog Gren slema u karijeri stigla savladavši Na Li sa 4:6, 6:4, 6:3 posle 160 minuta.
 
Veoma čudno finale boje je počela Kineskinja koja je agresivnom igrom stigla do prvog seta. U nastavku je međutim Azarenka preuzela kontrolu, a duel su obeležila i tri prekida, dva zbog povreda skočnog zgloba i glave Na Li, a jedan zbog vatrometa koji je održan zbog dana Australije.
 
Na kraju je Beloruskinja ipak pokazala da je konstantnija i stigla je do šeste pobede u destom međusobnom duelu sa Kineskinjom. Ovo je Azarenki 15. WTA titula u karijeri. 
 
Azarenka je na kraju imala 18 vinera i 28 grešaka, dok je Kineskinja imala 36 vinera ali i čak 57 grešaka.
 
Važnost meča očigledno je uticala na obe teniserke na startu, pa je u uvodna dva gema viđen eliki broj grešaka na obe strane. I Azarenka i Na Li iskoristile su svoje prve brejk šanse, a u trećem gemu Kineskinja je uspela da dobije svoj servis gem i povede sa 2:1. 
 
Mnogo veću podršku publike imala je Kineskinja koja je nakon startne nervoze počela da pokazuje igru kojom je u prethodnoj rundi deklasirala Mariju Šarapovu. Sjajnim riternima i dijagonalama stigla je do novog brejka i vođstva od 3:1, imala je i dve gem lopte u narednom gemu ali je napravila nekoliko grešaka i bukvalno poklonila Azarenki novi brejk (3:2).
 
Iako je izgubila prethodni gem, bilo je očigledno da sve na ovom meču zavisi od Na Li koja je bila mnogo agresivnija. Kineskinja je nastavila da šalje snažne i precizne udarce sa obe strane, napravila je i treći brejk, a onda je furioznom igrom stigla do 5:2 dobivši svoj gem bez izgljenog poena. 
 
Usledio je pad u igri kineske teniserke. Azarenka je uz dosta poteškoća smanjila na 5:3, a zatim je sačekala očajan servis gem rivalke, vratila je brejk i došla na korak od izjednačenja. Deseti gem bio je spektakularan. Greške nisu pokolebale Na Li koja je nastavila sa agresivnom igrom i to joj je donelo vođstvo od 1-0. Azarenka je spasila tri set lopte, ali kod četvrte je popustila napravivši dvostruku servis grešku.
 
Početak drugog seta u potpunosti je pripao Azarenki koja je počela sve manje da greši. Napravila je Beloruskinja dva brza brejka, dobila je i svoj servis gem i povela je sa 3:0. Na Li je smanjila vrativši jedan brejk na 3:1, a onda je u petom gemu drugog seta doživela veliku neprijatnost pošto je iskrenula skočni zglob. Delovalo je da je povreda ozbiljna pošto je Kineskinja odskakutala do klupe, ali je nakon petominutne pauze i ukazane lekarske pomoći uspela da dobije gem i smanji na 3:2. 
 
Bila je Kineskinja u velikom naletu nakon pauze, stigla je u šestom gemu do tri vezane brejk šanse, ali nije iskoristila nijednu, Azarenka se izvukla i povela je sa 4:2. Nisu propuštene prilike pokolebale Na Li koja je uspela da dobije naredna dva gema i u potpunosti se vratila. Delovalo je da je ona u psihološkoj prednosti u finišu drugog seta, ali desilo se potpuno suprotno. Azarenka je odigrala dva odlična gema, lako ih je dobila i izjednačila je na 1-1 (6:4).
 
Početak odlučujućeg seta pripao je Azarenki koja je napravila brejk na startu, a u drugom je stigla do gem lopte. Nije međutim uspela da je iskoristi, Na Li je vratila brejk a zatim i dobila svoj servis gem za vođstvo od 2:1. Usledila je desetominutna pauza zbog vatrometa koji se zbog dana Australije tradicionalno svake godine održava, a kada su se teniserke vratile na teren Na Li se ponovo povredila. 
 
Kineska teniserka još jednom je iskrenula zglob, ali je ovoga puta pri padu udarila i glavom o podlogu. To je značilo da sledi još jedna pauza nakon koje je Na li ponovo nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Nije bilo vidljivih posledica povrede na Kineskinji, ali ona ipak u nastavku nije uspela da dođe do trijumfa. Azarenka je odlučujući brejk napravila u petom gemu, zadržala je svoje servise do devetog gema kada je još jednim brejkom overila pobedu.
b92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: