Da je 1994. zna se ko bi bio favorit

Svetski sport - Utorak 19.02.2013 - 13:23

Vremena se menjaju, fudbal se menja, ekonomija se menja, pa je tako Milanu potrebno čudo da izbaci Barselonu. Istanbul će "goreti" kada Drogba i Snajder krenu na Šalke.

Kada je Dejo Savićević lobom sa 16 metara iskosa dokusurio snažnu Barselonu u finalu Lige šampiona 1994. godine u Atini i ulepšao pobedu Milana od 4:0, nije bilo dileme ko je veći klub - Milan ili Barsa.

Ipak, mnogo toga u naredne dve decenije promenilo se u evropskom fudbalu, a najviše - Barselona.

Jedan od najjačih timova svih vremena, a neki idu dotle da kažu i najjači, dolazi u sredu uveče na najtrofejniji evropski stadion "San Siro", odnosno "Đuzepe Meacu". U jednom od tri velika derbija osmine finala Lige šampiona sastaće se Milan i Barselona!

To su dva najuspešnija tima od osnivanja Lige šampiona pre 20 godina.

Biće to 16. okršaj dva giganta, koji su se u međuvremenu skoro izjednačili po trofejima, ali koje je 1994. godine delilo cele četiri titule prvaka Evrope (Milan imao pet, Barselona jednu). Sada je 7:4 za "rosonere", koji će pojačani Marijom Balotelijem pokušati da naprave podvig i izbegnu neprijatan het-trik u okršajima sa Kataloncima.

Sedmostruki prvak Evrope Milan će na "San Siru" (Inter je ovom stadionu dodao još tri titule prvaka Evrope, za ukupno deset), igrati za što bolji rezultat pred revanš na "Kamp Nou", kako i treći put ne bi bio eliminisan iz Lige šampiona od Barselone.

U sezonama 2011/12 i 2005/06, dalje je išla Barselona, koja je do druge, treće i četvrte titule prvaka Evrope stigla u kratkom razdoblju: 2006, 2009 i 2011. To ekipu Tita Viljanove stavlja u poziciju favorita ne samo u mečevima sa timom Masimilijana Alegrija, već i kada je kompletno takmičenje u pitanju.

Ali, u fudbalu ne pobeđuju uvek favoriti.

 

 


U poslednja tri gostovanja na "San Siru", Barselona ostala je neporažena, tačnije dva puta je pobedila. Poslednju pobedu kod kuće nad "Blaugranom", Milan je ostvario u grupnoj fazi Lige šampiona 2004. godine kada je bilo 1:0 golom Andrija Ševčenka, ali se Barsa revanširala kod kuće trijumfom od 2:1, a strelci su bili Samuel Eto i Ronaldinjo posle vođstva gostiju preko, naravno Ševčenka.

U sezoni 2005/06, igrali su polufinale i tada je na fantastičan pas Ronaldinja, Ludovik Žuli doneo pobedu Barsi u Milanu (0:1), dok je revanšu bilo 0:0.

Prošle sezone, timovi sa ukupno 11 titula prvaka Evrope igrali su četiri puta. U grupi je bilo 2:2 u Kataloniji i 2:3 u Lombardiji u jednoj od najlepših utakmica sezone, dok je u četvrtfinalu posle 0:0 u Milanu bilo 3:1 za Barsu kod kuće, uz dva penala koja je iskoristio Lionel Mesi.

U tri meča Grupe G, Milan je na "San Siru" osvojio samo dva boda i postigao JEDAN gol, u remiju sa Malagom (1:1)! Potpuno suprotno tome, Barselona je pobedila na osam od poslednjih 11 gostovanja u Ligi šampiona, što je dobra osnova za šesto uzastopno pojavljivanje u četvrtfinalu.

"Rosoneri", za razliku od rivala, nisu se plasirali u četvrtfinale od sezone 2006/07.

A, u drugom duelu večeri - "goreće" Istanbul!

U najvećem gradu Evrope (iako je njegov veći deo na azijskoj strani Bosfora), igraće Galatasaraj pojačan Didijeom Drogbom i Veslijem Snajderom. Ova dva vanserijska igrača pojačaće ionako odličan sastav turkog tima koji je igrao odlično cele sezone, bio siguran u grupi, dok u prvenstvu vodi na tabeli.

Hoće li to biti dovoljno da se Šalkeu iz Gelzenkirhena nanese prvi poraz na gostovanjima u Evropi ove sezone? Videćemo...

Dok svi pričaju o Drogbi i Snajderu, ne bi smeo da se zapostavi Buruk Jilmaz, koji je postigao šest golova na šest dosadašnjih utakmica za Galatu, koja je sezonu u Evropi počela sa dva poraza u grupi, ali... Tada su momci Fatiha Terima zaigrali na "sve ili ništa" i sa tri uzastopne pobede stigli do drugog mesta iza Mančester Junajteda, a ispred Kluža i Brage.

Jens Keler, debitant u svojstvu trenera u Ligi šampiona, od smenjenog Huba Stevensa nasledio je tim koji je napravio iznenađenje kada je osvojio gruou u konkurenciji Arsenala, Olimpijakosa i Monpeljea. Šalke je poražen samo jednom na poslednjih devet gostovanja u Evropi, u nizu u kojem su pali Arsenal i Olimpijakos.

Galata u četvrtfinalu Lige šampiona nije igrala od 2001. godine. Za to će im biti potreban bolji rezultat u 12. okršaju sa Nemcima kod kuće, u kojima se nisu do sada proslavljali. Samo dva puta Turci su dobijali timove Bundeslige u Istanbulu (2-7-2), nijednom u poslednjih pet pokušaja.

Praktično od 1993. godine Galata nije savladala nemački klub kod kuće (pobeda od 1:0 nad Ajntrahtom u drugom kolu Kupa UEFA).

Šalke je samo jednom u istoriji putovao u Tursku i odigrao nerešeno sa Trabzonsporom 1996. godine u drugom kolu Kupa UEFA (3:3), a kasnije su plavi iz Gelzenkirhena osvojili to takmičenje. Ukoliko nastave pozitivan bilans nemačkih klubova protiv Turaka, igrači Šalkea izboriće treći plasman u četvrtfinale Lige šampiona u poslednjih pet sezona.

Oni su u sezoni 2007/08 stigli čak do polufinala, dok su pre dve sezone bili zaustavljeni u četvrtfinalu. Tradicija je na strani Nemaca, ali Turci možda nikada nisu imali jači sastav.

Obe utakmice počinju u utorak u 20.45, biće prenošene na "Areni Sport", a prenose ćete zahvaljujući Telekom Srbiji moći da pratite i na portalu Kliksport.rs.

REZULTATI OSMINE FINALA

U utorak:

Arsenal - Bajern Minhen (20.45), revanš 13. marta
Porto - Malaga (20.45), revanš 13. marta

U sredu:

Galatasaraj - Šalke (20.45), revanš 12. marta
Milan - Barselona (20.45), revnaš 12. marta

Odigrano 12. februara:

Seltik - Juventus 0:3, revanš 6. marta
/Matri 3, Markizio 77, Vučinić 83/

Valensija - Pari Sen Žermen 1:2, revanš 6. marta
/Rami 90 - Laveci 10, Pastore 43/

Odigrano 13. februara:

Šahtjor Donjeck - Borusija Dortmund 2:2, revanš 5. marta
/Srna 31, Daglas Kosta 68 - Levandovski 41, Humels 87/

Real Madrid - Mančester Junajted 1:1, revanš 5. marta
/Ronaldo 30 - Velbek 20/

Žreb za četvrtfinale biće obavljen 15. marta, a utakmice ove runde odigrane 2. i 3, odnosno 9. i 10. aprila.
 

Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: