Okršaj Titana: Derbi Reala i Mančester Junajteda

Svetski sport - Sreda 13.02.2013 - 16:00

Dva verovatno najveća kluba na svetu peti put će se sudariti u Evropi, a po pravilu sudari titana završavaju na naslovnim stranama u istoriji.

 

Sve je počelo 1957. u drugom izdanju Kupa šampiona kada su se Bezbijeve bebe sudarile sa moćnim Realom predvođenim Alfredom Di Stefanom. Upravo je prva violina po mnogima najjačeg tima Merengesa u istoriji bio jedan od strelaca u prvom meču, kada su Španci slavili sa 3:1.
 
I u revanšu su potvrdili da su bolja ekipa, na kraju je Junajted spasao čast, iako su gubili sa 2:0, meč je završen bez pobednika, pa je ukupnim rezultatom 5:3, Real otišao u finale gde su savladali Fiorentinu i osvojili pehar..
 
Na sledeći susret čekalo se više od deset godina, deceniju posle minhenske tragedije, novi veliki tim Junajteda predvođen fantastičnim Džordžom Bestom je dobio prvi meč sa 1:0 na Old Trafordu.
 
Usledio je revanš u kome su Španci vodili sa 3:1, manje od 20 minuta do kraja, ali su Sadler i Folks uspeli da do kraja izjednače rezultat, Junajted je prošao i onda u velikom finalu na Vembliju savladao strašnu Benfiku predvođenu Euzebiom.
 
Na startu novog veka videli smo treći po redu okršaj, sa jedne strane bili su "Galaktikosi" gladni trofeja, sa druge neverovatna Junajtedova generacija koja je prethodne godine osvojila trostruku krunu i tražila način da drugi put u nizu pokori Evropu.
 
Posle prvog meča u Madridu bilo je 0:0, što je Junajted davalo solidne šanse, ali je Real odigrao maestralan revanš, autogol Kina i dva pogotka Raula su praktično oduzeli nadu Englezima koji su doduše do kraja ublažili preko Bekama i Skolsa poraza, za konačnih 2:3.
 
Real je zatim preko Bajerna i Valensije osvojio titulu.
 
Tri godine kasnije, četvrtfinale, dvomeč za koji kažu da je istorijski jer je Ser Aleksa naterao da promeni pristup i da se više bazira na pas igri i taktici upravo zbog susreta sa kontinentalcima.
 
Objektivno kvalitetniji Real je prvi meč dobio sa 3:1, Figo i Raul dva puta su ih doveli u predvorje velikog trijumfa, Rud Van Nistelroj je dao kakvu takvu nadu "Đavolima.
 
A onda revanš vatromet, Real je preko neverovatnog Ronalda rano poveo, vodili su i sa 3:2, Brazilac je dao het-trik. Mančester Junajted je postigao dva kasna gola, strelac je bio Bekam, za pobedu od 4:3, ali ona je malo značila.
 
Zanimljivo prvi put pobednik sudara Reala i Junajteda nije osvojio titulu. U polufinalu je Real pao protiv Juventusa, a titulu je osvojio Milan na penale baš na Old Trafordu u italijanskom sudaru.
Sportske

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: