Rekordni gubici evropskih klubova

Svetski sport - Ponedeljak 04.02.2013 - 19:50

Fudbal je postao delatnost na kojoj mnogi zarađuju, ali na kojoj većina klubova gubi - i to mnogo. Sve veća opasnost gašenja...

 

Evropski fudbalski klubovi dozvolili su da im ukupni gubici "skoče" na rekordnih 1,7 milijardi evra, a nisu uspeli ni da zauzdaju plate igrača, koje stalno rastu, uprkos upozorenjima UEFA da nekontrolisano trošenje vodi u lošu situaciju.
 
UEFA je u ponedeljak objavila finansijsku analizu, u kojoj se navodi da se 2011. godine stanje pogoršalo za polovinu prvoligaša, a ocenjeno je i da fudbal oslikava ekonomsku situaciju u Evropi.
 
Dugovi klubova tokom petogodišnjeg perioda su utrostručeni i sada iznose 1,7 milijardi evra, dok je suma koja se izdvaja za obeštećenja pri kupovini igrača skočila za 40 odsto, na 8,6 milijardi evra.
 
"Ekonomske teškoće podigle su opštu svest o činjenici da se akcije više ne mogu odlagati", rekao je Andrea Traverso, predsednik odeljenja UEFA za licenciranje klubova i finansijski fer-plej. 
 
On je upozorio da je ekonomska kriza "otežala put do likvidnosti u mnogim evropskim zemljama".
 
"Raste broj klubova kojima je trenutno sužena mogućnost finansiranja. Ako ne promenimo ponašanje, može se desiti da poraste broj klubova koji se gase".
Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: